Izvršni direktor URE kaže da je jedan od najvećih problema koji prati naš region “negiranje žrtava drugih naroda i stavljanje u prvi plan žrtava vlastitog”

Građanski pokret URA podržava osudu svih zločina, bilo ratnih, genocida ili drugih, na prostoru Crne Gore u prethodnom periodu, ali smatra da je, umjesto selektovanja pojedinačnih slučajeva, potrebnije usvojiti jednu rezoluciju kojom bi se obuhvatili svi počinjeni zločini u 20. vijeku, saopštio je izvršni direktor GP URA Zoran Mikić.

Crnoj Gori je potrebno suočavanje sa prošlošću, ali sa ciljem da se izvuku pouke i oda pijetet svim žrtvama, a tragični i osjetljivi događaji se ne smiju zloupotrebljavati u dnevno-političke svrhe, kao što je to često slučaj na našim prostorima, rekao je Mikić, povodom inicijative Demokratske Crne Gore o usvajanju Rezolucije o genocidu u Pivi i Velici.

“Brutalni zločini u Pivi i Velici tokom Drugog svjetskog rata, kada su nacifašističke formacije na prostoru Pive, početkom juna 1943. godine monstruozno ubile oko 1.290 civila, među kojima oko 550 djece, a u Velici, 28. jula 1944. godine, oko 550 civila, uključujući djecu i stare, spadaju među najteže i najveće zločine ikada počinjene na teritoriji Crne Gore”, kazao je Mikić, dodavši da, kao takvi, treba da budu adekvatno i tretirani.

“Da bismo se na kvalitetan način suočili sa prošlošću više pažnje treba posvetiti obrazovanju, pogotovo novih naraštaja. Nedopustivo je da se zločini u Pivi i Velici ne spominju u udžbenicima istorije za osnovne i srednje škole. Ovakve strahote ne smiju biti zaboravljene, utoliko prije jer su sve istorijske činjenice i radnje koje okružuju ove događaje – uglavnom poznate”.

Mikić napominje da se radi o izuzetno osjetljivim i bolnim temama i da zbog toga svi imaju obavezu da, kada ih pokreću, razmišljaju o posljedicama.

“O pravnim kvalifikacijama treba da odlučuju sudske instance. Žrtve zločina u Pivi i Velici, kao i njihove porodice zaslužuju pravdu, ali se ona ne može postići tek jednom rezolucijom. Neophodno je da obrazovni sistem odigra svoju ulogu u očuvanju sjećanja na njihove patnje. Važno je da kroz konkretno djelovanje, koje ne smije biti isključivo političko – kroz rezolucije i slično, pošaljemo poruku da se ovakve tragedije ne smiju više nikada i nikome dogoditi”.

Izvršni direktor URE kaže da je jedan od najvećih problema koji prati naš region “negiranje žrtava drugih naroda i stavljanje u prvi plan žrtava vlastitog”.

“Istinskog suočavanja sa prošlošću ne može biti ukoliko se ne poštuju činjenice i dostojanstvo svih žrtava ratova. To je jedini način da prevaziđemo podjele i ostavimo bolne teme iza nas”, zaključio je Mikić.

Izvor: Vijesti.me