Metar drva i do 50 eura

Većina građana koji se griju na drva u avgustu počinje pripremu za grijnu sezonu. Međutim, ima i onih kojima je septembar mjesec pripreme za drva i šporete, odnosno klime, u zavisnosti od toga koji način grijanja preferiraju. Podgorički prodavci drva ovih dana imaju posla jer se drva, kažu, dosta traže. Cijene su, tvrde, iste kao i prošle godine, što sugrađani demantuju, odgovarajući da su drva skuplja čak 20 procenata.

“Prodaja za sada nije loša, ali uvijek može i bolje. Mnogi su još ljetos kupili drva za ogrijev, a i sada se dosta traže. Cijene su uglavnom iste kao i prošle godine. Metar cerovih je do 45 eura, bukovih do 42, cijena šokova je 45-46 eura po metru, a cijepanih do 50 eura”, kazao je Dnevnim novinama prodavac drva Dragan Popović.

U podgoričkim prodavnicama bijele tehnike kazali su Dnevnim novinama da su građani sa kupovine klima prešli na šporete za drva.

“Građani su sa kupovine klima još ljetos prešli na kupovinu šporeta na drva u strahu da cijene na jesen ne skoče. Ali cijene su ostale nepromijenjene. Dajemo popust na keš i kreditno na 36 rata. Šporeti fino prolaze, građanima je jeftinije da se griju na drva”, kazali su prodavci.

Najtraženiji šporet je “alfa sedmica”, koja se prodaje po cijeni od 400 do 460 eura i “alfa devetka”, koja je za veće kvadrature, po cijeni 440 do 520 eura, a i dalje je tražen “smederevac”, po cijeni od 200 do 300 eura.

Za “alfu peticu” treba izdvojiti 215 eura, plus 10 odsto popusta za gotovinu, dok se veliki šporeti za centralno na pelet mogu naći po cijeni od 1.020 eura.

Građani sa kojima su Dnevne novine ragovarale kažu da se uglavnom griju na klima uređaje.

“Rodom sam iz Bijelog Polja, gdje imam svoju šumu. Prije nekoliko godina doselio sam se u Podgoricu i ovdje se grijem na struju, jer mi se ne isplati da siječem svoju šumu i donosim drva ovdje. Dok bih platio nekog da posiječe, konje da spuste dolje, kamion da preveze, nekog da iscijepa, ispalo bi mi isto kao da kupim gotova na pijaci”, kazao je Goran za Dnevne novine.

Ivona Stanić živi kao podstanar i, kako kaže, nema para da se grije na drva.

“Nemam para da se grijem ni na struju iskreno. Plata je mala, pa samo pomalo palim grijalicu kad dijete dođe iz vrtića, dok ne zaspi. Za više nemam mogućnosti”, kaže Ivona.

Veselin Petrović će se, kaže, i ove godine grijati na klimu.

“Živim u zgradi, nemam uslova za grijanje na drva. A na struju mi je i jeftinije. Lijepo se ugrijemo nas petoro kući na klimu, vjerovali ili ne, a račun mi je 40 eura usred grijne sezone”, kaže Petrović.

Za razliku od njih, Podgoričanka Selma se grije na drva, koja su, tvrdi, ove godine skuplja.

“Živimo u kući i grijemo se na drva, jer nam je tako jeftinije. Ne grijemo se po cijeli dan, nego samo uveče kad svi dođemo sa posla, tako da nam je dovoljno četiri-pet metara drva. Obezbijedili smo se za ovu zimu, ali su skuplja nego lani, kada su cjepkana bila 40 do maksimalno 45 eura”, kaže Selma.

Ako se uzme u obzir da je u prosjeku po domaćinstvu u Podgorici potrebno mjesečno dva metra drva da se ugrije dnevni boravak i da je prosječan račun za struju tokom zimskih mjeseci 100 eura, grijanje na struju i grijanje na drva, finansijski gledano, dođu na isto. Stvar je samo šta ko više voli.

Izvor: Dnevne novine