Bosanskohercegovački muzičar Dino Merlin objavio je danas da je prekinuo saradnju sa svojim bubnjarom Amarom Češljarom zbog njegove izjave da bi “poslao tenk” na Hrvate koji su ove nedjelje u Mostaru protestovali protiv izbora Željka Komšića za hrvatskog predstavnika u Predsjedništvu BiH, jer je izabran glasovima Bošnjaka.

“Ma tenk poslati i opleti. Ovo je ludilo. Nema tu glave za razgovore”, napisao je Češljar u komentaru na jednom sarajevskom portalu, a prenosi novinska agencija Hina.

Izjavu su prenijeli svi uticajni hrvatski mediji u BiH, nakon čega je uslijedio velik broj kritika.

Dino Merlin je odlučio da prekine saradnju s njim.

“Razočaran sam, tužan i oštro osuđujem nedavne postupke muzičkog saradnika Amara Češljara koji je svojim neumjesnim komentarima nanio nemjerljivu štetu timu profesionalaca i umjetnika koji sa mnom već nekoliko decenija širom svijeta kroz muziku propagiraju ljubav, mir i dobro”, objavio je Merlin u saopštenju za javnost.

“Svi moji saradnici dobro znaju da moji životni svjetonazori ni na koji način ne isključuju bilo koji narod ili pojedinca i da u mom timu nema mjesta onima čiji stavovi izražavaju i pozivaju na nacionalne, rasne, religijske ili bilo koje druge vrste netrpeljivosti”, istakao je sarajevski umjetnik.

“Zbog nepoštovanja osnovnih principa na kojima je zasnovano naše djelovanje, odlučio sam odmah da otkažem dalju sradnju Amaru Češljaru”, navodi Merlin.