BEČKI “STANDARD” PIŠE

Merkel “sahranjuje” plan o razmjeni teritorija?

Cilj predstojeće regionalne konferencije u Berlinu o Zapadnom Balkanu je da se “sahrani” plan o razmjeni teritorija, tvrdi bečki dnevnik “Standard”.

“Kancelarka namjerava da predloži da sjever KiM dobije jednu vrstu specijalnog statusa – to je utemeljeno i u ideji Zajednice srpskih opština, čije je formiranje dogovoreno Briselskim sporazumom, ali do sada nije primijenjeno”, piše list.

“Standard” piše da je Merkelova sazvala za 29. april balkanski samit u Berlinu, na kome treba da se „sahrani“ diskusija o promjeni granica po etničkim kriterijumima

Samit se, navodi list, održava na inicijativu kancelarke Merkel i predsjednika Francuske Emanuela Makrona, a pozvani su premijeri cijelog regiona uz šefove vlada Slovenije i Hrvatske, te i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i privremenih prištinskih vlasti Hašim Tači.

Podsjeća se da je Njemačka striktno protiv ideje promjene granica, što su podržali visoka predstavnica EU Federika Mogerini, evropski komesar Johanes Han i savjetnik u američkoj administraciji Džon Bolton, ali i Austrija i Mađarska, što je, ukazuje list, dijametralno suprotno dosadašnjoj politici zapada.

„Moj utisak je da je dijalog izgubio na snazi, pa u tom smislu neće ni biti razmjene teritorija“, naglašava ekspert za Balkan Ivan Krastev.

„Standard“ tvrdi da je ideja razmjene teritorija prije svega kod Srba južno od Ibra izazvao veliki strah od progona, kao i da su SAD, u međuvremenu, prema diplomatskim krugovima, odustale od te ideje, jer je spoznato da bi to bilo povezano sa pravnim i bezbjednosnopolitičkim teškoćama.

Izvor: B92/Tanjug