Merkel kritkovala Trampa: Svjetski poredak se raspada, moramo se boriti za Evropu

SVIJET

Merkel kritkovala Trampa: Svjetski poredak se raspada, moramo se boriti za Evropu

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da se multilateralni svjetski poredak raspada, ali da to ne znači da ga treba uništiti, prenose agencije.

“Moramo se boriti za Evropu, moramo se boriti za multilateralizam, protiv onih koji misle da sve mogu sami”, rekla je Merkelova na konferenciji o bezbjednosti u Minhenu, a kako prenosi Hina, kritikovala izolacionističku i nacionalističku politiku američkog predsjednika Donalda Trampa.

Rijetko je u istoriji bilo toliko mnogo neslaganja između SAD i Njemačke: trenutno se spore oko Irana, odbrambenog budžeta i gasovoda Sjeverni tok koji bi trebalo da dovede ruski gas u Njemačku.

Berlin je zabrinut za multilateralnu saradnju nakon povlačenja SAD-a pod predsjednikom Donaldom Trampom iz nekoliko međunarodnih ugovora, uključujući Pariški klimatski sporazum i iranski nuklearni sporazum, oba potpisana 2015.

“Ko će pokupiti komadiće raspadajućeg svjetskog poretka? Mi. Svi mi, zajedno”, poručila je Merkelova u govoru koji je izazvao snažan aplauz učesnika konferencije.

Njen dugoočekivani nastup može se smatrati odgovorom na Trampovu politiku “Amerika na prvom mjestu”.

Kritikujući američku trgovinsku politiku, rekla je da je “šokirana” izjavama američkih zvaničnika da su njemački automobili prijetnja nacionalnoj bezbjednosti SAD.

“Jesu li njemački automobili, uključujući one koji se proizvode u SAD-u, prijetnja? Šokirani smo”, rekla je Merkelova pred okupljenim političarima i diplomatima, uključujući i Trampovu kćerku Ivanku.

Odbacila je kritike da će Sjeverni tok učiniti Njemačku zavisnom o ruskom gasu i postavila pitanje isplativosti američkog LNG-a koji SAD želi da prodaje evropskim saveznicima.

Merkelova je kazala i da je ukidanje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) loša stvar, ali i primjer kako o evropskoj bezbjednosti odlučuju druge zemlje.

“Ukidanje INF je loša vijest, iako poslije višegodišnjeg ruskog kršenja sporazuma, ali zanimljivo je da je riječ o sporazumu o razoružavanju koji je najvažniji za evropsku bezbjednost a ukinule su ga SAD i Rusija”, rekla je Merkel na bezbjednosnoj konferenciji.

Ona je navela da je razoružanje tema na koju cijeli svijet treba da se fokusira i pozvala Kinu i druge sile da se uključe.

Govoreći o međuzavisnosti, njemačka kancelarka je navela da su današnje međunarodne strukture nastale kao posljedica Drugog svjetskog rata i da se sada nalaze pod pritiskom.

“Današnji izazovi traže da reformišemo postojeće strukture, ali ne možemo ih uništiti”, navela je Merkel.

Ona je rekla da je NATO potreban Evropi kao garant bezbjednosti ali i kao stub zajedničkih vrijednosti koje članice dijele.

Merkel je odala priznanje premijerima Grčke i Sjeverne Makedonije, Aleksisu Ciprasu i Zoranu Zaevu, na hrabrosti da postignu dogovor i prevaziđu višedecenijski spor i tako omoguće ulazak Sjeverne Makedonije u NATO.

“U svakom konfliktu je moguće pronaći rješenje ako se pokaže hrabrost”, navela je kancelarka.

Izvor: Agencije

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor