TROSTRUKA OSKAROVKA

Meril Strip napunila 70 godina

Jedna od najvećih i najboljih glumica Holivuda Meril Strip, danas slavi 70. rođendan.

Netipična je holivudska zvijezda. Nije skandalozna, niti sklona ljubavnim aferama, njen privatan život nije zanimljiv tabloidima i već godinama živi povučeno sa porodicom na jezeru u Konektikatu.

Meril Strip je rođena 1949. godine u Nju Džersiju. Odrasla je sa roditeljima i dvojicom braće u Bernardsvilu, a školovala se na Vasar Koledžu i Jejlu.

Ova višestruko nagrađivana glumica za prestižnu filmsku nagradu Oskar, nominovana čak 21 put, a osvojila ga je čak tri puta.

U svom prvom filmu “Jullija” igrala je sporednu ulogu, ali je ulogom u sljedećem filmu, “Lovac na jelene” obezbedila sebi prvu nominaciju za Oskara.

Već naredne godine u filmu “Kramer protiv Kramera” osvojila je Oskara za najbolju sporednu ulogu.

Krunom njene bogate karijere mnogi smatraju ulogu u filmu “Sofijin izbor” 1982. kada je dobila nagradu za najbolju žensku glavnu ulogu, dok je 1978. postala vlasnica nagrade “Emi” za mini-seriju “Holokaust”.

Na audiciji za snimanje filma King-Kong bila je odbijena zbog nedovoljno atraktivnog izgleda.

“Producent je pitao svog sina na italijanskom: “Zbog čega si mi doveo ovu ružnu ženu?’, a ja sam mu na italijanskom odgovorila: “Oprostite što nisam dovoljno lijepa da glumim u King-Kongu”, rekla je Strip.

Glumicu pamtimo po ulogama u mnogim filmovima, od kojih se izdvajaju: Moja Afrika, Plač u tami, Smrt joj dobro pristaje, Marvinova soba, a njena najzapaženija uloga 90-ih svakako je uloga Frančeske u filmu Klinta Istvuda Mostovi okruga Medison.

Znamo je i po ulogama u filmovima Mama mia, Čelična lejdi i Đavo nosi pradu.

Pored Oskara, glumica je osvojila nevjerovatnih osam Zlatnih globusa, a za isti je nominovana čak 28 puta.

Glumica je inače bila vjerena za glumca Džona Kazala koji je umro od raka pluća, a 1978. godine udala se za vajara Dona Gamera sa kojim ima četvoro djece.

Izvor: Beta