Predsjednik Odbora direktora Plantaža, Nebojša Vuksanović, smatra da zahtjev Sindikalne organizacije kompanije da se obračunska vrijednost koeficijenta uveća sa 115 na 140 eura, nije realan.

Vuksanović je u dopisu, koji je naslovljen na predsjednicu Sindikata Anku Кnežević, naveo da je kompanija u teškoj finansijskoj situaciji i da radnici treba da imaju razumijevanja za takvo stanje, piše Dan.

Takav odgovor Vuksanovića naišao je na reakciju dijela zaposlenih iz prerade i vinogradarsko-voćarske proizvodnje, koji su kazali da to nije bilo neočekivano.

“Razumijemo da se kompanija nalazi u teškoj situaciji, gdje je doveo stari/novi menadžment. Međutim, Vuksanović pominje snižavanje troškova poslovanja i da radnici treba da budu solidarni, da bi mogli da prime plate, ali ne i da je ogromna razlika u njihovim i primanjima rukovodnog kadra”, navedeno je u odgovoru radnika prerade i vinogradarsko-voćarske proizvodnje Plantaža.

Oni su dodali da je, prema zvaničnim podacima Agencije za sprečavanje korupcije (ASК), nakon smanjenja zarada koje se desilo početkom prošle godine, izvršni direktor Plantaža Miroslav Vuković prijavio da je primio neto platu od 2,25 hiljada eura.

“To znači da je plata izvršnog direktora veća od četiri do čak sedam puta od one koju primaju radnici, koji nijesu na rukovodnim pozicijama u firmi. Je li to ta jednaka solidarnost u firmi? Pri tome, moramo dodati mnogo teže uslove rada za radnike koji nijesu rukovodni kadar, koji rade u
uslovima vlage, buke i velikih temperatura”, naveli su radnici.

Oni su pozvali članove Odbora direktora da pokažu solidarnost i ne dozvole da se koplja lome samo na radnicima.

“Menadžmentu sa platama od 1,8 hiljada do 2,25 hiljada eura mnogo je lakše da podnese krizu nego običnim radnicima koji primaju od 300 do 500 eura, posebno kad se tu dodaju i kreditne obaveze”, navodi se u odgovoru radnika.

Izvor:RTCG