Američki senator Džon Mekejn, koji je preminuo u subotu, zatražio je u političkom testamentu da mu na sahrani govore bivši predsjednici Barak Obama i Džordž Buš, ali je naglasio da ne želi da prisustvo prvog čovjeka SAD Donalda Trampa.

(Beta/AP)

U Vašingtonu je čak i smrt politička stvar, što je senator iz Arizone dobro razumio, budući da je poslao nepogrješivu poruku Bijeloj kući, nakon što je i za života govorio da su Trampovo ponašanje i populistički stil suprotni osnovnim vrijednostima SAD i svjetskoj ulozi koju ta zemlja treba da ima, piše CNN.

Priznanje Mekejnu za njegovu hrabrost, čast, poštenje, karakter i spremnost da preispita svoje greške dolaze u vrijeme kada se Tramp suočava sa javnom debatom o svojoj ličnosti i ponašanju.

Prošlonedjeljno priznanje krivice njegovog bivšeg advokata Majkla Koena i presuda bivšem šefu kampanje produbili su političku i pravnu oluju koja bjesni oko Bijele kuće, ali nijesu naterali mnoge republikance da počnu da kritikuju Trampa.

U tom kontekstu, ceremonije odavanja pošte preminulom Mekejnu postaju više od žaljenja za velikim političarem, postaju debata o političkom moralu i principima koji se očekuju od javnih ličnosti u već polarizovanoj političkoj eri koju je Tramp dodatno produbio.

To što je Mekejn izabrao Baraka Obamu i Džordža Buša, dva čovjeka zbog kojih nikada nije ušao u Ovalnu sobu, da održe govor na njegovoj sahrani, a Trampu praktično zabranio dolazak, šalje jasnu poruku.

S druge strane, u normalnim okolnostima, od predsjednika bi se očekivalo da u službenom saopštenju oda počast nakon smrti tako važne političke figure.

Tramp je samo napisao tvit, i dok su članovi njegove najbliže porodice veličali Mekejnov karakter i zasluge, on to nije učinio.

“Vašington post” piše da je Tramp odlučio da Bijela kuća ne izda saopštenje u kojem se hvali Mekejnova karijera u Senatu i u vojnoj službi, kao i činjenica da je bio ratni zarobljenik u Vijetnamu i u kojem je senator označen kao heroj.