Nove mjere štednje koje je najavio kabinet premijera još više će ugroziti siromašne, upozorila je Fondacija “Banka hrane” u Crnoj Gori. Predsjednica Marina Medojević kaže da samo političari koji nemaju nikakav uvid u dramu preživljavanja polovine stanovništva mogu izjaviti da nove mjere Vlade neće bitno uticati na život građana.

 

 

Ministri izgleda ne znaju da u jednoj prosečnoj crnogorskoj porodici živi 3,8 članova i da je u njoj zaposlen 1,2 član. Možda ministar finansija ne zna da vjerovatno više od 52 odsto zaposlenih prima zaradu oko 250 eura i da se u današnjoj Crnoj Gori polovina stanovništva nalazi ispod ili blizu linije apsolutnog siromaštva. Svako poskupljenje koje povećava troškove ovih porodica, bilo ono i na nivou od oko 10 eura mjesečno, može više hiljada građana Crne Gore da gurne ispod linije apsolutnog siromaštva, iz kojeg se teško izlazi – upozorava Medojević.

Ona podseća da Fondacija na čijem je čelu svakodnevno posmatra majke koje nemaju novca da prehrane decu i da plate prispele račune, a posebno one za utrošenu struju.

Sada je 200.000 porodica dužno prosečno 600 eura za struju! Povećanje tih računa zbog plaćanja subvencija sinu i kumovima porodice Đukanović, ili zbog povećanja PDV, znači nastavak agonije tih 200.000 familija u Crnoj Gori. Povećanje cjena vode, prevoza i odvoženja smeća dramatično pogoršavaju standard polovine stanovništva koje živi od oko 250 eura primanja – navodi Medojevićeva.

Fondacija “Banka hrane” protestvuje protiv mjera štednje koje će, kako tvrde, pogoditi najsiromašnije slojeve stanovništva a neće dodirnuti bogatu klasu kapitalista.

Ovakva politika, da se teret spasavanja budžeta prebaci na teret sirotinje, dovešće do produbljivanja socijalnih razlika i povećanja stope ekstremnog siromaštva,kazala je Medojevićka za večernje novosti.

Izvor:Večernje novosti