Među migrantima otkriveno pet terorista

U BIH

Među migrantima otkriveno pet terorista

Služba za poslove sa strancima BiH je u prva dva mjeseca 2019. godine, na području Bihaća i Sarajeva locirala i pod nadzor stavila šest migranata koji se dovode u vezu sa međunarodnim terorizmom i organizovanim kriminalom.

Sumnjive osobe koje su smještene u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu su porijeklom iz Avganistana, od kojih se njih pet dovodi u vezu s međunarodnim terorizmom, dok se šesti migrant dovodi u vezu s krijumčarenjem migranata i organizovanim kriminalom.

Inspektori za strance su ove osobe locirali na osnovu preduzimanja pojačanih mjera i radnji profilisanja sigurnosno interesantnih osoba među migrantima, te kroz saradnju i razmjenu informacija Službe s domaćim i međunarodnim partnerima, prvenstveno kroz razmjenu biometrijskih podataka.

„Radi se o osobama od 22 do 34 godine starosti, koje predstavljaju prijetnju javnom poretku i sigurnosti BiH, kao i osobama za koje Služba trenutno u saradnji sa partnerskim agencijama i zemljama porijekla provodi postupak potvrđivanja identiteta, kao i utvrđivanja svih ostalih činjenica neophodnih za njihovo udaljavanje s teritorije BiH, na osnovu prethodno izrečenih mjera protjerivanja“, piše u saopštenju za javnost Službe za poslove sa strancima BiH.

Iz Službe napominju, da će kapaciteti i spremnost službe za suprotstavljanje sigurnosnim izazovima i prijetnjama iregularnih migracijskih tokova biti dodatno osnaženi dobijanjem međunarodne donacije za biometrijsku opremu koju Služba očekuje do kraja marta, a koristiće se za efikasnije otkrivanje osoba koje se dovode u vezu s terorizmom.

Izvor: Klix.ba

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor