U KATARU NAJBOLJI

Među 10 najgorih aerodroma u svijetu osam iz EU

U EU se nalazi osam od deset najgorih aerodroma u svijetu, pokazalo je novo istraživanje vodeće grupa za zaštitu prava putnika.

Istovremeno su samo tri od deset najboljih svjetskih aerodroma u zemljama EU.

Aerodromi u Francuskoj, Malti, Holandiji, Portugaliji, Rumuniji i Britaniji spadaju među globalno najgore po uslugama, uključujući let na vrijeme.

Rang lista je napravljena na osnovu službenih podataka o letovima i istraživanju koje je obuhvatilo 40.000 putnika.

ErHelp (AirHelp), grupa koja tvrdi da je vodeći svjetski stručnjak za prava putnika, zaključila je da je aerodrom Portela u Lisabonu najgori među 132 vazdušne luke u svijetu obuhvaćene istraživanjem.

Holandski aerodrom u Ajndhovenu je na 130. mjestu, aerodrom u Bukureštu je 129, Međunarodni aerodrom na Malti 128, aerodrom u Mančesteru 127, pariski Orli 126, aerodrom u Portu 125. a londonski Getvik 123.

Kriterijum vjerovatnoće da let bude na vrijeme, izračunate na osnovu statističkih podataka, doprinosi ukupnom skoru sa 60 odsto a usluge za potrošače (rad službi za korisnike, redovi, čistoća) i mogućnosti za obrok i kupovinu na aerodromu sa po 20 odsto.

ErHelp je istraživao samo “popularne aerodrome” i one za koje je mogao da prikupi dovoljno podataka.

Najbolji aerodrom u Kataru

Rang lista je pokazala da je najbolja vazdušna luka u svijetu, kao i godinu dana ranije, katarski međunarodni aerodrom Hamad a slijedi aerodrom u Tokiju.

Među deset najboljih su samo tri iz EU – atinski međunarodni aerodrom je na trećem mjestu dok je 2018. bio drugi, peti je aerodorom u Gdanjsku a deveti Tenerife Nort.

Stručnjaci za avijaciju rekli su za EURACTIV da, s obzirom da kriterijum leta na vrijeme ima tako veliki udio u ukupnom skoru, ne čudi što su Hamad, Atina i Tenerife tako dobro pozicionirani jer na njima gotovo da nema kašnjenja zbog vremenskih prilika.

Nepovoljne vremenske prilike razlog su što među deset najboljih aerodroma nema američkih na kojima su uobičajena kašnjenja zbog nevremena.

Najbolje plasirani američki aerodrom je onaj u Atlanti, na 34. mjestu.

Direktor ErHelpa Henrik Cilmer rekao je da gužve i dugi redovi stoje iza loših pozicija na listi nekih dobro poznatih aerodroma koji još pokušavaju da se prilgode sve većem broju putnika.

Podaci Eurostata pokazuju da je svako šesto putovanje u EU u 2017. obavljeno avionom odnosno da je registrovano 218 miliona putovanja avionom od ukupno 1,3 milijarde.

Izvor: RTCG