Predsjednica Vrhovnog suda u trećem mandatu Vesna Medenica prijavila je u najnovijem izvještaju o imovini i prihodima da, pored te, obavlja još sedam funkcija. Ona je najnoviji izvještaj predala povodom ponovnog stupanja na funkciju predsjednice Vrhovnog suda gdje joj je plata sa specijalnim dodatkom oko 2.850 eura.

Osim toga, prijavila je da je i predsjednica Komisije za ocjenjivanje Sudskog savjeta, članica Sudskog savjeta, Komisije za polaganje pravosudnog ispita, Savjeta za praćenje strategije reforme pravosuđa i Savjeta za vladavinu prava. Takođe, pokriva poziciju predsjednice Skupštine Crnogorskog olimpijskog komiteta i čelnica je Upravnog odbora Crnogorskog skijaškog saveza.

Što se tiče prihoda, Medenica je navela da, osim plate u Vrhovnom sudu, ima 612 eura kao članica Sudskog savjeta, i 229 eura kao predsjednica Komisije za ocjenjivanje i to mjesecima u kojima radi, a u Komisiji za polaganje pravosudnog ispita su joj naknade od 313 do 459 eura. Kao naknadu za predavanje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore u maju je dobila 100 eura, a u junu joj je Lovćen osiguranje isplatilo 1.131 euro nadoknadu štete po polisi osiguranja.

Od imovine Medenica je prijavila da posjeduje tri pištolja, automobil, građevinsko zemljište od 334 i kuću od 146 metara kvadratnih. Predsjednica Vrhovnog suda se do sada više puta skućila na račun države, odnosno građana, a usput je stambeno obezbijedila i djecu.

Državni organi su u periodu od 1999. godine do sada tri puta rješavali stambeno pitanje predsjednice Vrhovnog suda. Medenica je krajem prošle godine dobila od Vlade stambeni kredit od 40.000 eura po povlašćenim uslovima, koji je otplatila odjednom – ali petostruko niži iznos. Na ime mjesečnih rata odjednom je isplatila 6.800 eura i time otplatila kreditni dug prema Vladi, što znači da joj je ostalo „čisto” 33.200 eura. Medenica, inače, nije bila bez krova nad glavom ni u trenutku uzimanja zajma, već je i tada posjedovala kuću u Podgorici.

Ona je, kako pokazuju dostupni podaci, 1999. godine od države dobila stan od 80 kvadrata po povoljnim uslovima u zgradi „Vektra” na ekskluzivnoj lokaciji u Podgorici i njega je kasnije poklonila kćerki. Medenici je taj stan dodijeljen na korišćenje po osnovu zakupa na neodređeno vrijeme, da bi ga potom otkupila od države, takođe po povoljnim uslovima.

U vrijeme kada je dobila stan u zgradi „Vektra”, koji je potom poklonila, Medenica je bila vrhovni državni tužilac.

Prema ranije objavljenim podacima u medijima, Medenica je i 2005. dobila 20.000 eura za rješavanje stambenog pitanja. To je podatak koji je saopštavan iz vladine Komisije za stambena pitanja, u odgovorima na poslanička pitanja.

Medenica je u svom imovinskom kartonu za prošlu godinu prijavila da je dug po osnovu novog stambenog kredita nastao 26. decembra 2018. godine. Naveden je kredit od 40.000 eura, dok je u dijelu u kojem se traži podatak o iznosu rate navedeno nula eura. Kredit je u međuvremenu otplaćen i više se ne pojavljuje među njenim obavezama.

Nije prijavila prihod od prodaje imovine u Kolašinu

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore ni u novom kartonu nigdje nije pomenula ono što već četiri godine krije od nadležnih organa – da je od prodaje imovine u Kolašinu prihodovala blizu 139 hiljada eura. Kako je MANS ranije otkrio, 6. jula 2015. godine Medenica je od pokojnog supruga naslijedila blizu 28 hiljada kvadratnih metara šume, livada i voćnjaka u blizini Kolašina, a samo deset dana nakon toga, kompletno zemljište prodala kompaniji „Lolkan investments Montenegro“ iza koje preko povezane kiparske ofšor kompanije stoji Zoran Bećirović. Vesna Medenica je, pravdajući svoj postupak, navela da se nije radilo o uvećanju imovine već da je samo promijenjen oblik posjedovanja iz nekretnine u novac, koji je iskoristila za vraćanje kredita.

Prihod od prodaje zemljišta nije prijavila nadležnoj antikorupcijskoj instituciji iako je tadašnji Zakon o konfliktu interesa u članu 19 propisivao da je zbog promjene u imovini većoj od 5.000 eura morala podnijeti posebni izvještaj.