Savjet stranih investitora u Crnoj Gori ocjenjuje da bi usvajanje Prijedloga zakona o odlaganju plaćanja kreditnih obaveza korisnika kredita (lex specialis), te nametanje masovnog moratorijuma u bankraskom sistemu u Crnoj Gori, mimo preporuka međunarodnih institucija, imalo dugoročno štetne posljedice i nanijelo štetu bankarskom sistemu.

U Savjetu vjeruju da će takvi, kako su kazali, ishitreni potezi, bez dublje i detaljne analize, ugroziti održivost bankarskog sistema, te crnogorske ekonomije.

“Savjet stranih investitora podsjeća da ovakava praksa nije poznata u međunarodnim okvirima, a pogotovo što su u prethodnom periodu banke izašle u u susret klijentima prvo kroz dva moratorijuma sa odlaganjem svih obaveza na 180 dana, a potom reprogramiranjem dospjelih potraživanja, grace period-om od 12 i više mjeseci za održive klijente u skladu sa bankarskim standardima, saniranjem dužnika, ali i omogućavanjem fizičkim licima koja su izgubila posao ili su im se znatno umanjila primanja, da im se odlože obaveze, čime su banke, a i među njima i naše članice pokazale odnos prema svojim klijentima i građanima Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Vjeruju i da bi se takvim zakonskim rješenjima, urušila likvidnost i stabilnost finansijskog sistema, što bi se, kako ističu, u krajnjem negativno odrazilo na reputaciju Crne Gore kao stabilne investicione destinacije.

“Pozivamo Vladu da odustane od ove namjere i da zajedno sa bankama, regulatorom i privredom radimo na pronalaženju zajedničkih rješenja”, zaključuju iz Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori.

Izvor: RTCG