Zlatni klip za najboljeg reditelja debitanta na trećem Ravno Selo Film Festivalu, po izboru stručnog žirija, osvojio je crnogorski reditelj Andro Martinović za film Između dana i noći. Proglašenjem pobjednika festival je zatvoren sinoć.

Nagradu je reditelju Andru Martinoviću uručila predsjednica žirija Marijana Janković.

U obrazloženju odluke Janković je saopštila da je film Između dana i noći Andra Martinovića odabran jednoglasnom odlukom stručnog žirija kao najbolji na ovogodišnjem izdanju Ravno Selo Film Festivala.

“Kroz formu omnibusa Martinović je na vizuelno uzbudljiv način ispričao veoma emotivnu i snažnu priču o tri generacije očeva i sinova i njihovim životima i smrti. Prateći junake u tri prelomna perioda za istoriju ovog dela sveta (kraj Drugog Svetskog Rata, pad Berlinskog zida, raspad Jugoslavije), film preispituje odluke očeva i sinova koje se neminovno reflektuju ne samo na njihove živote već i na širi društveni kontekst koji je zapravo sistemom spojenih sudova povezan sa samim akterima. Svaka smrt povezana je sa nastavkom jednog ili nekoliko života, a jedan neispaljeni metak alegorijski će usmrtiti mnoge generacije koje dolaze”, kazala je Janković.

Zlatni klip za najbolji film po izboru publike dobio je italijanski film Čovek koji je kupio mesec, reditelja Paola Zuke.

Plaketu Prvi metar za najbolji kratkometražni omladinski film dobio je film Praskozorje, reditelja Andrije Mugoša sa Akademije umjetnosti Cetinje.

Specijalno priznanje žirija osvojio je kratkometražni omladinski film Zalazak, rediteljke Dušanke Belade sa Akedemije umetnosti iz Novog Sada.

Kao i svake prethodne i ove godine festival se održava uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Ministarstva kulture Republike Srbije, Grada Vrbasa i producentske kuće Zillion film i mnogih drugih sponzora i prijatelja festivala.

izvor: rtcg.me