Iako je za Svetozarom Marovićem raspisana međunarodna potjernica, jer se nije odazvao na služenje kazne zatvora, još uvijek nije objavljena potjernica na sajtu Interpola, niti su organi Srbije dobili zahtjev za njegovim izručenjem, saznaje FOS.

foto: novosti.rs

Naime, nakon što se Svetozar Marović nije dobrovoljno javio na izdržavanje kazne zatvora od tri godine i devet mjeseci, crnogorska policija je raspisala međunarodnu potjernicu za njim, a po nalogu Osnovnog suda u Kotoru.

Prema informaciji koju je FOS-u saopštio advokat Marovića, Zdravko Begović, on se nalazi na liječenju u Beogradu, na Institutu za mentalno zdravlje, i trenutno nije u mogućnosti da se odazove pravosudnim organima, ali da će to učiniti čim bude mogao.

Raspisivanju međunarodne potjernice je prethodilo više pravnih radnji: prvo je Marović tražio odlaganje izvršenja kazne, što kotorski osnovni sud nije dozvolio, jer po mišljenju medicinskih stručnjaka može da se liječi i u ZIKS-u, odnosno u najbližim zdravstvenim ustanovama za one usluge koje ZIKS ne može da obezbijedi. Na to rješenje Marović je uložio žalbu Višem sudu u Podgorici, koju je sud odbio kao nesnovanu. Time su se stekli uslovi da Osnovni sud u Kotoru izda naredbu za prinudno dovođenje, a kako ga službenici Centra bezbjednosti Budva nisu pronašli na kućnoj adresi, sud je izdao nalog za raspisivanje potjernice.

Interpol bez Marovića na listi

Iako su mediji još u ponedjeljak objavili informaciju da je Uprava policije raspisala međunarodnu potjernicu, a FOS u utorak dobio informaciju od Ministarstva pravde da su dali saglanost, koja je neophodna prema Zakoniku o krivičnom postupku, Marovića još uvijek nema na zvaničnoj internet stranici Interpola na kojoj se objavljuju potjernice koje je raspisala Crna Gora.

Srbija: Nismo dobili zahtjev od Crne Gore

FOS je u dva navrata stupio u kontakt sa Ministarstvom pravde Republike Srbije, i to 17. i 19. maja, ali smo dobili odgovor da nisu primili bilo kakav zahtjev od organa Crne Gore u vezi Svetozara Marovića.

Liječenje Svetozara Marovića će trajati još dva mjeseca, a do tada, srpska policija ga neće hapsiti i izručiti Crnoj Gori, objavio je  dnevni list Dan nedavno.

Kako navodi taj list, Marović se, po dolasku u Beograd, uredno javio tamošnjoj policiji, prijavio mjesto i adresu boravka, kao i adresu klinike u kojoj će boraviti.

Policiji je saopštio da nema namjeru da bježi, već će, po okončanju liječenja doći u Crnu Goru na izdržavanje zatvorske kazne.

Izvor:Fosmedia