ALBANSKA TUŽITELJKA OGORČENA

Marku traži istragu slučajeva povezanih sa Ramom

Generalna tužiteljka Albanije Arta Marku izjavila je danas da s velikom pažnjom prati pitanje nekoliko tajnih materijala dobijenih prisluškivanjem koji su procurili u njemački list “Bild”. Taj njemački list je objavio telefonske razgovore koji navodno dokazuju povezanost izvjesnog narko bosa i Edija Rame prije izbora 2017.

Kako prenosi albanska agencija ATA, ona je od tužilaca zaduženih za te predmete zatražila da ih zavše što prije, bez gubljenja vremena, kao i da se istraži curenje povjerljivih podataka u vezi s tim istragama.

Generalna tužiteljka je takođe izrazila ogorčenje činjenicom da pojedini tužioci “zagađuju” javno mnjenje informacijama koje nijesu detaljno istražene i nijesu potvrđene.

“Bild” je objavio da poseduje audio snimke telefonskih razgovora koji dokazuju da je pre parlamentarnih izbora 2017. jedan poznati narko bos kupovao glasove za Socijalističku partiju premijera Edija Rame.

On se takođe, tvrdi dnevnik, pobrinuo da određeni političari uđu u skupštinu.

Audio-snimci su dio istrage koju je pokrenula albanska policija u “Slučaju 339/1” i nijesu dostupni javnosti, a djelovi nijesu smjeli ni da se nađu u pisanim dokumentima, navodi “Bild” koji je objavio šest audio-snimaka.

“Bild” piše i da je Rama 11. septembra 2016. godine pozvao šefa regionalnog izbornog organa da se raspita da li je na izborima sve završeno “kako je rečeno”. Odgovor je glasio: “Da, šefe, sve što je diskutovano”. Slučaj je u Albaniji poznat kao “Slučaj 184”.

U Albaniji već nedjeljama traju protesti protiv vlade, na kojima demonstranti traže ostavku Rame i raspisivanje prevremennih parlamentarnih izbora.

Izvor: Tanjug