EKONOMIJA

Marković: Ulažemo 30 miliona eura u Mojkovac

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković položio je danas u Mojkovcu kamen-temeljac za transfer stanicu sa reciklažnim dvorištem i za pasarelu preko magistrale.

„Sveukupno ćemo u naredne tri godine u Mojkovcu realizovati oko 30 miliona eura u putnu i drugu infrastrukturu koja će doprinijeti razvoju ovog kraja, razvoju sjevera, razvoju Crne Gore i naravno novim radnim mjestima“, poručio je Marković.

Iz Vlade je saopšteno da su ovo projekti vrijedni po dva miliona eura. Pasarela će biti duga 63 metra i širok sedam metarea. Na kraju mosta planirana je silazna spiralna rampa širine pet metara.

Ugovor je potpisan 29. marta, rok za završetak radova je sedam mjeseci od uvođenja izvođača u posao.

Premijer je rekao da se projekat transfer stanice u Rudnici radi po najvišim evropskim standardima i da je usmjeren ka zaštiti životne sredine.

„Na ovaj način rješavamo pitanje komunalnog i čvrstog otpada u opštini Mojkovac po najvišim ekološkim i drugim standardima. Ovaj projekat ne samo što rješava pitanje komunalnog otpada za grad Mojkovac i njegovu okolinu, već nam stvara pretpostavke da konačno riješimo jedno teško ekološko pitanje – lokacije odlagališta čvrstog otpada na obali rijeke Tare u Podbišću“, rekao je premijer nakon otvaranja.

Transfer stanica sa reciklažnim dvorištem biće zbirno mjesto sa papirni i kartonski otpad, mješanu ambalažu (PET, ostala plastika, tetrapak i limenke), staklo, kabasti otpad (stari namještaj), električni i elektronski otpad, akumulatore, baterije, sijalice, pneumatike za vozila i zeleni baštenski otpad.

Marković je obišao novoasfaltirani put od Rudnice do Pržišta, gdje je razgovarao sa mještanima, i Katun Žarski – baznu stanicu jednog od budućih skijališta u okviru Ski kompleksa Bjelasica.

„Ovdje se izvode radovi na putnoj infrastrukturi od Vragodola do Katuna Žarski. Istovremeno, stvaraju se pretpostavke da za tridesetak dana počnu radovi na baznoj stanici. Već smo ugovorili i dobili ponuđača za gradnju žičare na ovoj lokaciji“, rekao je Marković.

On je najavio u narednih petnaestak dana raspisivanje tendera za put Mojkovac-Lubnice koji uključuje i novi most ja Tari vrijedan je 11 miliona eura.

Izvor: CDM