Marković otvorio posljednju dionicu novog puta Ulcinj – Sukobin

Predsjednik Vlade Duško Marković otvorio je danas posljednju dionicu novog puta Ulcinj – Sukobin, dužine 25 kilometara i vrijedne više od 12 miliona eura.

Kako je saopšteno iz Vlade, premijer je rekao da je tim putem Ulcinj povezan kvalitetnom saobraćajnicom sa Albanijom, čime je poboljšan život građana koji ovdje žive i pristup turista Crnoj Gori, te je naglasio da su radovi urađeni po svim standardima sa najvišim mogućim kvalitetom.

“Vidite da se u Crnoj Gori svakoga dana otvara jedna nova saobraćajnica, Crnu Goru razvijamo infrastrukturno, ne samo putno i saobraćajnom infrastrukturom nego i energetskom i digitalnom. Crna Gora je danas zemlja u razvoju, zemlja u kojoj se otvaraju nova radna mjesta, u kojoj pada stopa nezaposlenosti, Crna Gora je zemlja koja je veliko gradilište, zemlja u kojoj su stope rasta na najvišem nivou evropskih stopa rasta. Dakle, radimo sve da građani ovdje bolje žive, da mladi ljudi dobiju nove prilike za sebe, da ne odlaze iz Crne Gore i naravno za viši standard građana u Crnoj Gori“, rekao je predsjednik Vlade.

Upitan da li postoji mogućnost da Vlada Crne pomogne Opštini Ulcinj, premijer je rekao da takva mogućnost ne da postoji već je to učinjeno u okviru rebalansa budžeta.

“Vidjeli ste da je Vlada predložila rebalans budžeta – ne zbog toga što imamo problem sa finansijama i što nedostaju sredstva nego što želimo da višak sredstava podijelimo za potrebe koje su usmjerene prema građanima prije svega u zdravstvu i onima koji se nalaze na Zavodu za zapošljavanje, da nalazimo neke nove infrastrukturne projekte na kojima radimo, ali i da intervenišemo i saniramo finansijske probleme Opštine Ulcinj koja je došla u nezavisnu situaciju… Dakle, Vlada zajedno sa Opštinom Ulcinj radi ne da bi pomagala nego da bi Ulcinj mogao sam da se bavi pitanjima razvoja. Ali da bi došao u tu situaciju moramo da rješavamo teška pitanja na koja nijesmo uticali“, rekao je Marković odgovarajući na pitanje novinara.

 

Rekonstrukcija je obuhvatala proširenje postojećeg kolovoza širine 5 metara na 6,40 metara u pravcu, do 8,50 metara u krivinama, izgradnju mosta raspona 53 metra, rekonstrukciju tunela dužine 60 m, izgradnju dvije armirano-betonske galerije dužine po 30 metara, izradu armirano-betonske konstrukcije dužine 136 metara, izradu armirano-betonskih potpornih i obložnih zidova i izradu novih i produženje postojećih pločastih i cjevastih propusta.

Radove, koji su počeli oktobra 2017, izvela je kompanija „Met&Alu Plast“ iz Danilovgrada.

 

Prethodno su rekonstruisane dionice od Kruta do raskrsnice za Ostros dužine 4,75 kilometara i od raskrsnice za Ostros do Sukobina dužine 6,5 kilometara.

Sa premijerom novi put obišli su i predsjednik Opštine Ulcinj Ljoro Nrekić i direktor Uprave za saobraćaj Savo Parača.

Izvor: CDM