Premijer Duško Marković otvorio je danas u Uniprom KAP-u fabriku silumine, poručujući tom prilikom da je svaki novi proizvod u Crnoj Gori korak ka novom radnom mjestu, dok je svako novo radno mjesto snaga i kvalitet više na putu ka evropskom kvalitetu života naših građana.

Marković je rekao da je uzdizanje novog KAP-a pratila “histerična želja da ovaj projekat ne uspije”.

“Ali nova fabrika iz čijeg kruga će izlaziti proizvod koji može ići direktno u hale automobilskih ili avionskih giganata, prkosi skepticima i oponentima savremenog razvoja”, rekao je on.

On je podsjetio da su tokom martovskog obilaska fabrike vidjeli da se u novom kompleksu razvja novi industrijski centar naše zemlje.

“Ova investicija i sve što je do sad urađeno vrijedno je poštovanja i neupitne institucionalne podrške. Ali za mene je vrijedan poštovanja i otpor (Veselina) Pejovića i njegovog tima destrukcijama i propagandnim klevetama iz najprizmenijih razloga, kako bi se osujetilo uzdizanje KAP-a domaćom pameti”, rekao je Marković, navodeći da nam je potrebno “više ovakvih primjera”.

Projekat nove fabrike za proizvodnju aluminijskih legura u formi malih ingota vrijedan je više od deset miliona eura i podrazumijeva otvaranje više desetina novih radnih mjesta.

Premijer je poručio da treba da nas ohrabri činjenica da smo poslije decenijskih zaostajanja, promijenili smjer kretanja u našoj industriji i ponovo počeli da hvatamo korak sa industrijskom proizvodnjom po mjeri potreba naše ekonomije.

“Savremeni put od prirodnog resursa do finalizovanog proizvoda je dug i nije racionalno gajiti ambicije da može biti zaokružen u nacionalnim okvirima. To ne mogu ni mnogo moćnije ekonomije od naše. Ali dužnost svih nas je da, makar u pojedinim oblastima, poput aliminijumske industrije, što veći dio tog puta pređemo sopstvenim snagama. Svjesni smo da se ne može izići uzdignute glave iz tržišne utakmice ukoliko temeljno ne mijenjamo i pristup, a ne samo zastarjele tehnologije. Od danas, sa novom fabrikom u okviru Uniprom KAP-a, možemo i korak dalje”, rekao je Marković.

Podsjećamo, vlasnik Uniproma Veselin Pejović je u martu, prilikom posjete Markovića KAP-u kazao da će sa novom fabrikom silumina proizvodnja biti 30 hiljada tona i da investicija iznosi 11 miliona eura.

Pejović je rekao da su se, od kada je Uniprom preuzeo KAP, sreli sa najvećom krizom aluminijske industrije.

Kako je naveo, loša reputacija tadašnjeg KAP-a, uz nerazumijevanje poslovnih banaka, dotrajala oprema i rad u režimu stečaja, nijesu spriječili firmu da ucrta svoj trag na mapi najboljih pet fabrika u Evropi iz ove oblasti.

“Koracima od sedam milja išli smo ka realizaciji obećanog i danas svjedočimo ostvarenju zacrtanih planova“, istakao je Pejović.

Stečaj koji je u KAP uveden 2013. godine još nije okončan. Prema podacima Privrednog suda, riječ je o složenom postupku i zato je nezahvalno davati procjene kada će biti okončan, imajući u vidu brojne sudske postupke koji se vode pred crnogorskim sudovima.

Uniprom je kupio imovinu KAP-a 2014. godine za 28 miliona eura.

izvor: rtcg.me