Bivši premijer pozvao predsjednika Skupštine da zakaže hitnu sjednicu gdje bi se donijela Rezolucija o zaustavljanju daljih podjela

Bivši premijer Duško Marković pozvao je predsjednika Skupštine Aleksu Bečića da zakaže hitnu sjednicu na kojoj bi se donijela Rezolucija o zaustavljanju daljih podjela i očuvanju mira i stabilnosti u Crnoj Gori.

On je kazao da se Crna Gora danas nalazi na sudbinskoj raskrsnici.

– Ili će se nastaviti sa nerazumijevanjem koje može da preraste u građanske sukobe, ili će mudrost zaustaviti nestabilnost u koju neumitno tone naše društvo – kazao je Marković.

Prema njegovim riječima, nema danas među nama, koji smo dio javnog i političkog života, onih koji ne nose odgovornost za teško breme koje se nadvilo nad Crnom Gorom.

– Ako stvari izmaknu kontroli, i krenu po zlu, više neće biti važno ko je započeo, i ko je kriv – već jedino ko je mogao, a nije spriječio sukobe – rekao je Marković, koji je sada poslanik Demokratske partije socijalista

On je podsjetio da su građani poslanike birali da upravljaju državom u njihovo ime, “nas 81 predstavnika u Parlamentu – bez izuzetka”.

– Niko nije dobio mandat da bude glasni ili nijemi saučesnik nove nesloge, dok su nam još uvijek pred očima svi oni, ne tako davni, tragični i bratoubilački sukobi – poručio je Marković.

On je pozvao Bečića da zakaže hitnu sjednicu najvišeg političkog doma sa samo jednom tačkom dnevnog reda – donošenje Rezolucije o zaustavljanju daljih pođela i očuvanju mira i stabilnosti u Crnoj Gori.

– Pozivam Mitropoliju crnogorsko-primorsku i crkvene velikodostojnike Srpske pravoslavne crkve da odgode ustoličenje mitropolita Joanikija do zaključenja skupštinske rasprave, čiji rezultat treba da bude kompromis koji će zaustaviti nevolju koja nam prijeti – kazao je Marković.

On je ocijenio da je mnogo bilo teških trenutaka i u novijoj prošlosti Crne Gore.

– Ali se kompromis pronalazio, a Crna Gora, i svaka porodica i svaki pojedinac u njoj – sačuvali. Molim kolege poslanike da pokažu ljudsku, političku i istorijsku odgovornost za sudbinu svojeg naroda i svoje države – kaže se u apelu Markovića.

Izvor: dan.co.me