Vijeće sutkinje Suzane Mugoše u Višem sudu u Podgorici izreklo je prvostepene presude optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, u oktobru 2016. godine. Mugoša je saopštila da su svi optuženi u slučaju za pokušaj terorizma, krivi.

Viši sud proglasio je krivim lidere DF-a Andriju Mandića i Milana Kneževića i osudio ih na po pet godina zatvora.

Vozača DF-a Mihaila Čađenovića sud je osudio na godinu i šest mjeseci zatvora, a u kaznu će, kako je saopštila Mugoša, biti uračunato i vrijeme provedeno u zatvoru.

Najveća kazna, za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine, izrečena je ruskim državljanima Eduardu Šišmakovu i Vladimiru Popovu u trajanju od 15, odnosno 12 godina zatvora.

Oni su osuđeni za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju.

”Svaki član kriminalne organizacije imao je unaprijed određen zadatak i ulogu, a u djelovanju kriminalne organizacije postojala je spremnost za primjenu nasilja i zastrašivanja, pri čemu su svi uračunljivi i svjesni svoga djela htjeli njegovo izvršenje i znali da je njihovo djelo protivpravno”, saopštila je Mugoša.

“Eduardu Šišmakovu – 15 godina, Vladimiru Popovu -12 godina, Dikić Bratislavu – 8 godina, Bogićević Predragu- 7 godina, Ristić Nemanji – 5 godina,  Milić Branki- 3 godine, Dušić Milanu- godina i 6 mjeseci, Maksić Draganu –  godina i 9 mjeseci, Čađenović Mihailu –  godina i 6 mjeseci, Mandić Andriji – 5 godina i Knežević Milanu -5 godina zatvora”, saopštila je Mugoša, dodajući da je Kristina Hristić osuđena na uslovnu kaznu od godinu.

Ispred suda su brojne novinarske ekipe.

Lideri DF-a nijesu bili u sudnici

Nebojša Medojević na twiteru je objavio video gdje su i kako presudu sačekali Mandić i Knežević, i ostali članovi DF-a.

Oni su zakazali preskonferenciju u 12 sati, ali su naknadno saopštili da će se novinarima obratiti tek kada sutkinja Suzana Mugoša  završi obrazlaganje presude.

Advokat Miroje Jovanović: “Presuda je politički pamflet”

Presuda optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine je politički pamflet, rekao je advokat Miroje Jovanović i najavio žalbu nadležnim instancama.

“Nemam dilemu da odluka Višeg suda nije presuda već politički pamflet braće Đukanović”, kazao je Jovanović novinarima, poslije izricanja presude optuženima.

On je kazao da se ovom presudom “presudilo Rusiji, kao i sprskom narodu u Crnoj Gori”.

Oko zgrade Višeg suda pojačane su mjere bezbjednosti. Postavljena je ograda, a Njegoševa ulica je zatvorena.

Pojačano je prisustvo policije i oko zgrade Vrhovnog tužilaštva, Vlade i Skupštine.

Podsjetimo, optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević, kao i vozač DF-a Mihailo Čađenović.

Postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi se posebno.

Specijalni tužilac Saša Čađenović, na kraju iznošenja završnih riječi, 28. marta, zatražio je da se Šišmakov i Popov kazne maksimalnom kaznom zatvora.

On je za Kneževića predložio blažu, a za Mandića i Čađenovića strože kazne. Advokati optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora zatražili su oslobađajuće presuda za svoje branjenike.

Oni su kazali da su materijalni dokazi suprotni sa izjavom svjedoka saradnika Saše Sinđelića.

Mandić i Knežević poručili su da ne priznaju sud pred kojim se vodi proces za koji tvrde da je montiran i politički motivisan.

izvor: rtcg.me