Podgoričanin Damir Mandić, osuđeni za saizvršilaštvo u ubistvu urednika Dana Duška Jovanovića, i drugi put je uputio zahtjev nadležnima da mu omoguće korišćenje slobodnih vikenda zbog, kako je naveo, dobrog vladanja u zatvoru, piše Dan.

Uprava policije je ranije odbila taj Mandićev zahtjev zbog bezbjednosne procjene. Narednih dana bi trebalo da ponovo odlučuju o istom zahtjevu.

Mandić je još ranije dobio posebne privilegije. Tako je, iako robija zbog najtežeg krivičnog djela, premješten u poluotvoreno odjeljenje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija.

Ministarstvo pravde, o čemu je Dan već pisao, pozitivno je odgovorilo na Mandićev zahtjev i dozvolilo da on bude prebačen u poluotvoreno odjeljenje, takozvanu ekonomiju, ZIKS-a.

Uprava Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija je postupila po toj odluci ministarstva i Mandić je, uprkos činjenici da je izvršilac jednog od najtežih krivičnih djela, trenutno jedan od najpovlašćenijih zatvorenika u Spužu. Kako bi dobio što više povoljnosti, on je klasifikovan u prvu kategoriju osuđenika sa najboljim uslovima i brojnim privilegijama, navodi Dan.

Iz ZIKS-a je Danu ranije potvrđeno da se Mandić trenutno nalazi u poluotvorenom odjeljenju. Oni su naveli da zakon propisuje da u “ekonomiju” može preći osoba koja je odležala trećinu kazne ako nije povratnik, a u slučaju da jeste, onda kad odsluži polovinu ukupne kazne.

Čim je dobio ove povlastice, Mandić je tražio i nagradne vikende.

Osuđenici iz poluotvorenog odjeljenja imaju pravo da svakih šest mjeseci traže procjenu bezbjednosti i izlazak iz kruga ZIKS-a, pa je vjerovatno i to jedan od razloga što je Mandić prebačen u to odjeljenje.

izvor: Dan