Specijalno tužilastvo je, u sklopu predmeta ,,Vardar“, podiglo drugu optužnicu protiv šest kriminalnih organizovanih kriminalnih grupa u okviru kojih su 32 osobe i 23 preduzeća optuženi da su počinili krivična djela utaje poreza i doprinosa, čime su oštetili državnu kasu za 2.604.530,34 eura, potvrđeno je Pobjedi iz Višeg suda.

Prva optužnica u predmetu ,,Vardar“ podignuta je 2019. godine protiv 21 osobe i 32 kompanije.

Druga optužnica koju potpisuje specijalna tužiteljka Lidija Mitrović dostavljena je Višem sudu u Podgorici na kontrolu koja je zakazana za 27. decembar.

Na ovaj način su napravili štetu državnom budžetu Crne Gore za iznos utajenog poreza na osnovu fiktivno prikazanih poslovnih odnosa.

Vlasnici ili odgovorna lica u preduzećima registrovanim u Crnoj Gori su za uslugu izvlačenja gotovine sa svojih bankovnih računa direktno ili preko posrednika kontaktirali Stanišića, Đukića, Milojevića, Gavrilovića, Mrkajića i Markovića.

U zavisnosti od potrebnog iznosa koji je trebao da se izvuče sa računa optuženi su sačinjavala fiktivne fakture koje su ispostavljali vlasnicima preduzeća sa kojima su imali dogovor.

Nakon dostave fiktivne fakture sa dogovorenim iznosom novca, preduzeće koje je primilo ovu fakturu odmah je uplaćivalo iznos novca sa fakture preduzećima u vlasništvu optuženih.

Optuženi su potom podizali novac sa žiro računa svojih preduzeća na ime materijalnih troškova ili po ugovoru i vraćali ga uplatiocu ili posredniku, a za sebe su zadržavali određenu proviziju u iznosu od 3 do 5 odsto.

Na ovaj način preduzeća koja su vršila uplate su fiktivno uvećavala ulazni pdv, čime su umanjila svoje poreske obaveze prema Budžetu Crne Gore za iznos pdv-a i poreza na dobit za svaku fakturu ovakvog načina poslovanja.

Optuženi vlasnici preduzeća su u cilju izbjegavanja plaćanja poreskih obaveza

fiktivnog poslovanja posle kraćeg vremena pokretali već planirani stečajni postupak.

Izvor:Pobjeda