Majke, korisnice naknada za troje i više djece, održaće preksjutra novi protest ispred crnogorskog parlamenta.

Majke su najavile da će prenoćiti ispred parlamenta.

“Noćimo, čekamo zoru da poželimo dobro jutro onima koji odlučuju o našim životima 29. juna. Već šest mjeseci majke pokušavaju da urazume nerazumne, da doživotno stečeno pravo nije moglo biti stavljeno na glasanje dva puta. Dvadeset dvije hiljade majki vjerujući državi, Ustavu, uzimajući ono što je zakon države Crne Gore ponudio, našlo se na vjetrometini onih koji i ne pokušavaju da prikriju svoje prave osobine, bezdušnost, halapljivost, ostavljajući iza sebe i bacajuci kao stare krpe 22.000 majki, zaboravljajuci da je i njih jedna rodila”, saopšteno je iz Koordinacionog odbora majki.

Komentarišući to što je ministar finansija zakon koji se odnosi na naknade prozvao “monstrumom u finansijama Crne Gore”, majke smatra da se tako baca “prst prljavštine na sve one koji su prvi put za žene u Crnoj Gori uradili pravu stvar izglašavajući ovaj zakon”.

“A od sebe praveći monstrume ostavljajuci 13.000 majki bez naknada, a 9.000 u goroj situaciji nego sto je bila. Obraćamo se direktno Bošnjačkoj stranci, Liberalnoj partiji, svima onima koji sebe smatraju poštenim članovima, poslanicima DPS-a, kada ovaj put budu glasali da misle isključivo na to, da fotelje u kojima sjede nijesu doživotne. Kada više ne budu u njima, moraće među svoje majke, sestre, kćerke, rodbinu, prijatelje, uzdignute ili spuštene glave. Da ovaj put zaštite one koje su doveli u ovakvu situaciju, svoj narod, koji su brutalno prevarili, a ne sopstvene interese. Presaberite se do 29.juna”, pozivaju majke poslanike.

Grupa Rožajaca iz dijaspore na čijem čelu je Hajran Pepić, pozvala je majke iz Rožaja i sa sjevera Crne Gore da se pridruže protestu majki pred skupštinskim zdanjem na dan kada se bude izglasavao Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti. Pepić, koji je inače član Bošnjačke stranke, pozvao je poslanike u Skupštini Crne Gore, iz korpusa BS da se odupru pritisku Demokratske partije socijalista i da ne glasaju za ukidanje nadoknada majkama sa troje i više djece. -Prateći situaciju i položaj u kojem se nalazi većina gradjana Rožaja i cijelog sjevera Crne Gore, prosto smo tužni a i bijesni na aktuelnu vlast, koja očitledno sve čini da uništi još ono malo vjere koje je ostalo osiromašenom i ugnjetavanom narodu.

Zato smo odlučili da podržimo napor majki da istraju i odbrane svoja prava na način što ćemo im platiti troškove prevoza do Podgorice i natrag, kao i obezbijediti hranu i piće. Pozivamo sve majke da dodju na protest, da ne zaćute već da dignu glas protiv onih kojima su dale povjerenje da ih predstavljaju u Skupštini Crne Gore. Ne dozvolite da vas i vaše porodice, zloupotrebljavaju i iskorišćavaju politički tajkuni.

U ime vaše i budućnosti vaše djece, rganizujte se na najbolji način i u što većem broju otputujte za Podgoricu – poručuje Pepić, pozivajući majke da izvrše pritisak na sve političke strukture a posebno na poslanike Bošnjačke stranke. -Poslanici Bošnjačke stranke ne smiju dopustiti da pogrešnom odlukom dovedu u pitanje svoje moralne i ljudske, te partijske vrijednosti. Ne smiju dozvoliti da nam bilo ko, sopstvenom motikom, sahrani stranku koja treba i mora da postoji. Ukoliko se dvojica poslanika BS u parlamentu Crne Gore odvaže da podrže namjeru Vlade o ukidanju prava majkama na nadoknade, oni će, kao i BS doživjeti debakl i proći će gore od Pozitivne CG. DPS sve čini kako bi uništio sve opozicione stranke od BS do Socijalističke narodne partije – smatra Pepić, ističući da su u razgovoru sa poslanicima BS, jasno stavili do znanja da ukoliko ne ispoštuju pravo majki koje su im dale legitimitet da ih predstavljaju, sami snositi posljedice i imati velike probleme.

Znamo mi da je većina gradjana Crne Gore u teškom socijalno ekonomskom stanju ali je stanje na sjeveru i u Rožajama katastrofalno i to samo ćorav ne vidi. Nećemo dozvoliti da naši predstavnici u crnogorskom parlamentu svojim glasovima, naćeraju majke da čiste ono na šta su oni popljuvali. Zato im preporučujemo da budu razumni i odgovorni. Ukoliko se odupru pritiscima iz DPS-a za nas će oni biti junaci vjerni narodu a ukoliko iznevjere naše povjerenje onda će pretrpjeti sankcije. Poručujemo im da vode računa jer u suprotnom treba da očekuju da ćemo tražiti od njih ostavke – poručuje Pepić