POKUŠAJ PUČA

Maduro poručio da će kazniti “izdajnike”

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro, upozorio je da neće oklijevati da zatvori i sudi “izdajnicima” koji su prema njemu odgovorni za neuspjelu vojnu pobunu na koju je pozvao opozicioni vodja Huan Gvaido.

“Neću imati nikakvih oklijevanja kada sud naredi da stavim iza rešetaka odgovorne za taj kriminalni puč”, rekao je juče venecuelanski predsjednik pred više hiljada pristalica, u govoru pred predsjedničkom palatom Miraflores, povodom Praznika rada.

U utorak u zoru opozicioni vođa Gvaido, koga oko 50 zemalja priznaje kao prelaznog predsjednika, pojavio se na video snimku okružen vojnicima, za koje je rekao da su se pobunili i da su mu se pridružili. Uz njega je bio i istaknuti opozicionar Leopold Lopes, koga su iz kućnog pritvora oslobodili vojnici koji podržavaju Gvaida.

Gvaidov poziv na vojnu pobunu izazvao je velike demonstracije podrške, posebno u Karakasu gdje je bilo okršaja pristalica opozicije i snaga bezbjednosti.

Međutim u utorak uveče Maduro je rekao da je osujetio taj pučistički pokušaj.

Foto: Beta/AP

U trenutku, kada je pobuna izgubila snagu, opozicionar Leopoldo Lopes sklonio se u ambasadu Španije, dok je 27 venecuelanskih vojnika zatražilo azil od brazilske misije u Karakasu.

Maduro je takođe rekao da je takozvani državni udar iz Bijele kuće organizovao Džon Bolton, savjetnik za nacionalnu bezbjednost američkog predsjednika Donalda Trampa.

“Narednih dana pokazaću ko je kovao zavjeru i daću dokaze da su to radili, da narod zna ko su izdajice i da sud radi svoj posao”, rekao je Maduro.

Maduro je dodao da “ni meci ni puške neće omogućiti da predsjednik marioneta, vlada iz predsjedničke palate Miraflores” u Karakasu.

Gvaidove pristalice su ponovo juče demonstrirale širom Venecule.

Izvor: Beta