Specijalno Tužilaštvo zbog slučaja “Melgonija” pozvalo bivšeg premijera

 Foto:Arhiva Vijesti

Bivši potpredsjednik Vlade Igor Lukšić narednih dana posjetiće Specijalno tužilaštvo gdje će pred tužiteljkom Mirom Samardžić pričati o tome kako je došlo do toga da Vlada izda garancije firmi “Melgonija Primorka” čime je državnoj kasi nanijeta šteta od četiri miliona eura i istovremeno privatniku pripala državna imovina vrijedna oko 15 miliona eura.

Lukšić će u ovom slučaju, tvrde naši dobro obavješteni izvori, biti saslušan kao svjedok.

U naredbi za sprovođenje istrage piše da je nezakonitu garanciju za dodjelu državne pomoći sumnjivom privatniku potpisao tadašnji potpredsjednik Vlade. U to vreme Igor Lukšić bio je potpredsjednik Vlade i ministar finansija.

U spisima Tužilaštva objašnjava se da je potpredsjednik izvršne vlasti garanciju potpisao na osnovu zaključka tadašnje vlade, donetog na osnovu nezakonitog rješenja Komisije za dodelu državne pomoći.

Navodi se da su predlog na Vladi Lukšiću pripremili njegov bivši savjetnik tada šef kabineta Predrag Stamatović i predsjednik i članovi komisije Mitar Bajčeta, Refik Bojadžić, Darko Konjević, Irena Mijanović i Vukica Perović.

Osim Lukšića, svi oni osumnjičeni su za zloupotrebu službenog položaja.

Kao šefove 15-člane kriminalne grupe označilo je vlasnika preduzeća “Krisma” Nebojšu Boškovića i bivšeg direktora NLB banke slovenačkog državljanina Črtomira Mesariča.

Na spisku osumnjičenih nalazi se i Boškovićeva supruga Biljana i bivši izvršni direktor “Krisme” Svetozar Marković. Oni će baš kao i prvoosumnjičeni Bošković narednih dana sa specijalnom tužiteljkom Mirom Samardžić, kako je planirano, potpisati sporazume o priznanju krivice. Detalji njihovih sporazuma nisu poznati.

Izvor:Večernje novosti