Ljetnje izdanje Evropskog filmskog festivala EFF počinje u subotu 20. jula na Žabljaku

Festival organizuje Evropska unija u Crnoj Gori, u saradnji sa Turističkom organizacijom Žabljaka. Tokom festivala, koje će trajati do četvrtka 25. jula, biće prikazano ukupno šest filmova evropske produkcije i ulaz na svaku projekciju je slobodan. Ljetnje izdanje na Žabljaku uvertira je za peti, jubilarni EFF, koji će tokom septembra i oktobra biti organizovan u Podgorici i drugim crnogorskim opštinama.

„U selekciji za ovogodišnje izdanje festivala našli su se filmovi koji predstavljaju savremenu evropsku kinematografiju, nagrađivani na brojnim filmskim smotrama. Većinom su snimani u koprodukciji evropskih zemalja, uz značajnu podršku fondova Evropske unije“, kazala je Nadežda Dramićanin, savjetnica za medije u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori.

Prvi na repertoaru je film „Belgijski kralj“, čija projekcija počinje u subotu u 20 sati u Centru za kulturu na Žabljaku. Ova višestruko nagrađivana belgijsko-holandska komedija/drama predstavlja neodoljivu satiru o sukobu svjetova u kojoj belgijski monarh, izgubljen na Balkanu, traži put kući, a pronalazi samog sebe.

Ostalih pet filmova biće prikazivani svakog dana do kraja festivala, takođe u 20 sati u žabljačkom Centru za kulturu. Žabljačani, turisti i stanovnici okolnih mjesta imaće priliku da gledaju i francusku dramu „Krvavo mlijeko“, portugalsko-francusko-brazilsku koprodukciju „Dijamantino“, kao i tri dokumentarna filma „Tišina drugih“, „Stranac u raju“ i „Daleki lavež pasa“. Više o filmovima pročitajte na sajtu EU info centra.

„Sa zadovoljstvom pozivamo Žabljačane i njihove goste da posjete Ljetnje izdanje Evropskog filmskog festivala i prvi u Crnoj Gori pogledaju pažljivo odabrane i nagrađene evropske filmove. Biće to prilika da pogledaju nešto novo i drugačije, filmove koji gotovo da nisu dostupni u tradicionalnim medijima ili bioskopima. Sa nestrpljenjem iščekujemo subotu i početak prvog ljetnjeg izdanja EFF na Žabljaku“, poručila je Dramićanin.

Predstavnici Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i EU info centra će tokom posjete Žabljaku organizovati Dan Evropske unije, uz druženje sa posjetiocima. Ovo će biti prilika za prisutne da pogledaju izložbu projekata EU u Crnoj Gori, učestvuju u mini-nagradnom kvizu o Evropskoj uniji i razmijene mišljenja o raznim aspektima prisutnosti EU u Crnoj Gori. Mjesto za druženje i info pult Delgacije EU i EU info centra nalaziće se ispred Centra za kulturu od 17h, dok će izložba EU projekata „Crna Gora i EU – partnerstvo koje traje“ na istom mjestu ostati do 3. avgusta.

izvor: Cdm