Liu Jin: Svijet potreban Kini, ali i ona njemu, odnosi sa Crnom Gorom nikad bolji

Razvoju Kine je potreban svijet, a razvoju svijeta je potrebna Kina. Uprkos komplikovanoj situaciji i velikoj promjeni u ovom trenutku u svijetu, kinesko-crnogorski odnosi koninuirano koračaju naprijed. Možemo reći da se trenutno kinesko-crnogorski odnosi nalaze na najboljem nivou, ocijenio je kineski ambasador u Crnoj Gori Liu Jin na prijemu povodom 70. godišnjice od osnivanja Narodne republike Kine.

“Otkada su dvije zemlje uspostavile diplomatske odnose, obje strane drže princip međunarodnog poštovanja i ravnopravnosti, stabilno je međusobno političko povjerenje, neprekidno se produbljava razmjena i saradnja u raznim oblastima, posebno u okviru 17+1”, istakao je ambasador.

Liu Jin je istakao da su, u proteklih godinu od kad je preuzeo funkciju, dokazan zadovoljavajući napredak odnosa dvije zemlje.

“Vjetroelektrana na Možuri će zvanično početi proizvodnju sljedećeg mjeseca, prioritetna dionica auto puta Bar-Boljare će iduće godine biti dovršena, sve više crnogorskih studenata ide u Kinu da studira, a i Crna Gora postaje omiljena destinacija kineskih turista”, ocijenio je on

Ambasador je istakao da je kineski narod u ovih sedam decenija izvršio najdublju promjenu u istoriji.

“Ove godine se obilježava 70. godišnjica od osnivanja NR Kine. U poređenju sa istorijom civilizacije kineskog naroda koja je trajala 5000 godina, 70 godina nije dugoročan period, no u ovih 70 godina, kineski narod je izvršio najdublju društvenu promjenu u istoriji. Kina je ostala druga najveća ekonomija na svjjetu, društvo se stabilno razvija, stepen obaveznog obrazovanja je dostigao 94 odsto. Očekivano je da će iduće godine Kina postići cilj da se svi siromašni građani oslobode siromaštva”, naglasio je on.

Napomenuo je da se Kina suočavala sa miješanjem i pritiskom iz vanjskog svijeta ali da nikada njjesu poklekli pod pritiskom, jer je kineski narod doživio bezbrojne vrste patnji.

Kineska ambasada u Podgorici organizivala je hotelu Hilton prijem kojem su prisustvovale mnoge značajne zvanice. Čestitku putem video linka uputio je i predsjednik države Milo Đukanović.

“Ovo je prilika da poželim dalje uspjehe na planu ekonomskog, društvenog i sveukupnog razvoja te zemlje. Naše međusobno povjerenje se učvrsćuje, a saradnja se unapređuje. Želim da istaknem spremnost Crne Gore da nastavi produbljenje saradnje i povjerenja i prijateljstva naroda u cilju ukupnog napretka jedne i druge zemlje”, naveo je Đukanović.

Na prijemu je premijer Duško Marković, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić,  gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, kao i njegov prethodnik Slavoljub Stijepović.

Tu su brojne zvanice iz političkog i društvenog života, predstavnici diplomatskog kora.

Izvor: CDM