FUDBAL

Limitirani smo, ali i rivali za drugo mjesto su takvi

Crna Gora je dva martovska okršaja, u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine, završila sa bodom u džepu. Mogla je da ima tri, ali je sudija iz Francuske Rudi Buke oteo “hrabrim sokolovima” dva boda u Sofiji.

Međutim, vjera u drugo mjesto i plasman na revolucionarni EURO je živa, a Dnevne novine analiziraju šta nam je donio početak kvalifikacija i utakmice protiv Bugarske (1:1) i Engleske (1:5).

Izjednačena grupa

Ne računajući “gordi Albion” koji je praktično već osvojio prvo mjesto u grupi pošto su za koplje ispred svih kvalifikaciona grupa A je izjednačena.

Češka, Bugarska, Kosovo i “crveni” su u približnom košu što se tiče kvaliteta, pa će te četiri reprezentacije voditi bitku za drugo mjesto, koje direktno vodi na EP. Možda Češka ima izraženiju pobjedničku crtu, ali nisu to moćni Česi kao nekada.

Pobjednički mentalitet koji nemamo

Pobjednički DNK je nešto što nedostaje “sokolovima”, ali i selektoru Ljubiši Tumbakoviću!

Od kada je Tumba sjeo u selektorsku fotelju Crne Gore dobio je samo jedan veliki meč Dansku u gostima u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. godine (1:0). Međutim, to se desilo 11. oktobra 2016. godine, a od tada su se ređale važne utakmice poput Jermenije na strani, Poljske, Danske kod kuće, Srbije, Rumunije pod Goricom…

I čist primjer nedostatka pobjedničkog mentaliteta je upravo svježi remi sa Bugarskom u Sofiji…

Prosječna ekipa

Crna Gora je limitirana i prosječna selekcija! Naročito bez Stefana Savića i Stevana Jovetića. To su otkrile i neke ranije kvalifikacije (za SP 2018, Liga nacija), a potvrdilo se na startu borbe za EURO 2020. protiv Bugarske.

A prosjek je usko vezan sa malom bazom igrača koju kao država imamo, kao i sa činjenicom da naši najbolji fudbaleri nemaju zavidnu minutažu u svojim klubovima.

A znate da je ‘najbolji igrač, fudbaler koji konstantno igra’. Ukoliko naši reprezentativci ne uđu u ritam do juna, možemo da budemo u problemu.

Problematični lijevi bek

Priča o maloj bazi vuče sa sobom problemačne pozicije, a najproblematičnija u crvenom taboru je mjesto lijevog beka. Žarko Tomašević je prvi izbor uprkos tome što se možda bolje snalazi na poziciji štopera.

Međutim, kada se Tomašević pomjeri u sredinu, Tumbin izbor je Filip Stojković koji je klasični desni bek i kome je sve strano na toj strani. Priliku dobija i Marko Vešović, koji se tek ne uklapa u koncepciju, a pitanje je zašto šansu ne dobija Risto Radunović koji ima kvalitetnu rolu u rumunskoj Astri.

Igra bez igre

A početak kvalifikacija je otkrio da naša reprezentacija nema igru. Pasovi nisu tečni, linije tima su daleko, a na sredini terena ne postoji fudbaler koji će preuzeti odgovnornost i povući ekipu.

“Hrabri sokolovi” znaju da izgledaju taktički zrelo u fazi odbrane, ali ne postoji jasna ideja prema naprijed, pa se sve svodi na individualni učinak.

Izvor: Dnevne novine