NAKON 20 MINUTA

“Leteći čovjek” u drugom pokušaju prešao Lamanš

Francuz Franki Zapata koji je danas napravom “flajing bord” (flying board) poletio iz mjesta Sangat na sjeveru Francuske uspio je za malo više od 20 minuta da u drugom pokušaju preleti Lamanš.

Zapata je poslije kratkog slijetanja na jedan brod kako bi svoj izum dodatno dopunio kerozinom stigao do engleske obale Sent Margaret. Preletio je oko 35 kilometara, a letio je 15 do 20 metara iznad vode.

“Sve je dobro prošlo. I pored toga što je bilo komplikovano zbog kratkog slijetalja, video sam Englesku kojoj se približavam i nisam mislio na noge koje su me boljele”, rekao je Zapata po slijetanju i dodao da je letio brzinom do 160 do 170 kilometara na sat.

Zapata (40), nekada svjetski šampion na vodenom skuteru, u prvom pokušaju je pao u more pošto je trebalo da se spusti na brod i rezervoar svoje letjelice napuni gorivom nakon 20 kilometara leta.

Za taj pokušaj je morao da napravi novu, prilagođenu verziju flajborda. Tu napravu prodaje njegova kompanija za vodene sportove. Puni se kerozinom iz ranca koji se nosi na leđima, a stopala su pričvršćena na letjelicu.

Zapata je 14. jula tokom parade povodom francuskog nacionalnog praznika Dana pada Bastilje “flajbordom” preletio nekoliko desetina metara iznad Jelisejskih polja u Parizu i zadivio okupljene gledaoce.

Izvor: Beta