Bojkot je odbrana Ustava koji precizno brani pravo građana da slobodno i nesputano izrazi svoju volju. Odbrana Ustava i osnovnih principa demokratije jeste već postignut rezultat opozicije, kazao je lider Demosa Miodrag Lekić.

On je rekao da je opozicija formulisala i javne predloge, sadržane u tri tačke, kako da se prevaziđe duboka kriza i izađe iz neregularnog političko-institucionalnog stanja.

“Na Vladi je da odluči da li da se kriza riješi na demokratski način i u interesu zemlje i građana, ili da se nastavi neregularno stanje sa krnjim parlamentom na čelu, što sve vodi ka još dubljoj agoniji zemlje,” smatra Lekić.

Podsjeća da je bojkot parlamenta iznuđen potez i “zapravo jedini mogući demokratski odgovor na neslobodne izbore koji su održani kako je zvanično objavljeno na dan pokušaja državnog udara, terorističkog napada i ubistva predsjednika vlade”.

“Bojkot je odbrana Ustava koji precizno brani pravo građana da slobodno i nesputano izrazi svoju volju. Odbrana Ustava i osnovnih principa demokratije jeste već postignut rezultat opozicije. Opozicija je formulisala i javne predloge, sadržane u tri tačke, kako da se prevaziđe duboka kriza i izađe iz neregularnog političko-institucionalnog stanja”, rekao je Lekić u intervjuu za Dan.

Komentarišući poziv evropskog komesara Johanesa Hana da se opozicija vrati u paralament, Lekić je rekao da njima ne smeta ponavljanje pedagogije demokratskog načela da je parlament mjesto demokratskog dijaloga.

“Ne smeta, jer dijelimo takav stav. Naravno, dijalog u legitimno izabranom parlamentu. Današnji parlament u Crnoj Gori nije legitiman”, istakao je Lekić.