Crna Gora je 2020. godine zabilježila najveći priliv stranih direktnih investicija iz Kine od 71,23 miliona eura, saopštio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, na Drugom ekonomskom i trgovinskom međunarodnom forumu potrošačke robe NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (China-CEEC Expo).

Forum je održan danas online, a pozdravnu riječ učesnicima uputio je Hu Chunhua, potpredsjednik Vlade NR Kine.

Milatović je putem videa učestvovao na ovom važnom Forumu i poslao snažnu poruku o značaju dobrih bilateralnih odnosa između Crne Gore i Kine.

„Velika mi je čast da učestvujem na Forumu za saradnju Kina-CEEC i razgovaram o novim vizijama i mogućnostima sa ministrima Inicijative 17 + 1, sve u cilju unapređenja ekonomske i trgovinske saradnje, kazao je Milatović.

Inicijativa 17 + 1 rezultirala je, kako kaže Milatović, povećanim interesovanjem kineskih kompanija za Crnu Goru.

„Tako da smo zabilježili najveći priliv stranih direktnih investicija iz Kine u 2020. godini od 71,23 miliona eura, u poređenju sa prethodnim periodom. Robna trgovina između Crne Gore i Kine 2020. godine bila je značajna za naše standarde, sa uvozom od 218 miliona evra i izvozom od 22,1 miliona eura, ostavljajući, ipak, ogroman prostor za pronalaženje novih modaliteta za povećanje izvoza“, naglasio je ministar, dodajući da je ovaj Forum prilika da se istakne da je, u kontekstu COVID-19, Vlada Crne Gore, prepoznajući značaj funkcionalne međunarodne trgovine, ponudila zemljama regiona da uvoz, izvoz i tranzit robe vrši kroz našu Luku Bar.

Crna Gora, kako kaže Milatović, cijeni pravovremenost i sadržaj ove Inicijative i istovremeno prepoznaje svoj interes, koji je na liniji njenih spoljnopolitičkih prioriteta.

„Za Crnu Goru je, kao i za zemlju kandidata za članstvo u EU, najvažnije je da su sve aktivnosti i projekti obuhvaćeni Inicijativom 17 + 1 kompatibilni sa obavezama proisteklim iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, osiguravajući usklađenost sa politikama EU“.

Pored ministra Milatovića, video porukomsu se obratili i Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srbije, Miloš Zeman, predsjednik Republike Češke, Jaroslav Gawin, potpredsjednik Vlade i ministar za razvoj Poljske, Richard Sulik, potpredsjednik Vlade i ministar ekonomije Slovačke, Zdravko Pačivalšek, potpredsjednik Vlade i ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju Slovenije, Peter Szijjarto, ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske i Spyridon-Adonis Georgiadis, ministar za razvoj i investicije Grčke.

Ekonomskim i trgovinskim forumom NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIE) zvanično je otpočela Inicijativa saradnje 17+1. Ova platforma je izuzetno široka i obuhvata saradnju u skoro svakom aspektu državnih politika i potpolitika (ekonomija, trgovina, povezivanje, kultura, nauka, prosvjeta, sport, energetika, zdravstvo, poljoprivreda, zaštita životne sredine, saradnja lokalnih uprava itd) i koristi se za unapređenje saradnje NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, a kao takva dodatno je osnažila ekonomsku saradnju između Crne Gore i Kine u posljednjih nekoliko godina.

Forum je zatvorio Zheng Shanjie, guverner Provincije Zhejiang.

Izvor:RTCG