DA BI ZADRŽALI EKSKLUZIVITET

Lamborgini će ograničiti proizvodnju

Italijanski proizvođač automobila Lamborgini, očekuje da će u 2019. kupcima isporučiti više od 8.000 vozila, što je značajno više u odnosu na 2018. godinu kada je prodato 5.750 jedinica.

Lamborgini je dobio ono što je želio i očekivao, kada je lansirao treći model, SUV Urus – prodaja je u prvoj polovni godine gotovo udvostručena u odnosu na isti period 2018.

U prvih šest mjeseci ove godine isporučeno je 4.553 automobila, pa prvi čovjek italijanskog proizvođača Stefano Domenikali, sa pravom očekuje da na kraju 2019. prodaja nadmaši 8.000 jedinica.

Iako je za Lamborgini značajno da poveća prodaju na godišnjem nivou, Domenikali, ipak, ne želi da taj rast bude nekontrolisan, već smatra da u jednom trenutku treba ograničiti proizvodnju kako bi brend očuvao oreol egzotične automobilske marke. Godišnja proizvodnja će biti limitirana, čak i ako to znači da će Lambo izgubiti potencijalne nove kupce kada tražnja bude premašila 10.000 jedinica na godišnjem nivou.

Broj od 10.000 automobila figurura kao maksimum koji bi Lamborgini u jednom trenutku, u ne tako dalekoj budućnosti, trebalo da proizvodi tokom kalendarske godine. Domenikali očekuje da će se to dogoditi tek kada kompanija izbaci na tržište četvrti model, o kome se i dalje samo spekuliše.

Prema najavama iz marta ove godine, četvrti Lamborgini – pored modela Huracan, Aventador i Urus, mogao bi da bude grand turer sa koncepcijom sjedišta 2+2. Ipak, Domenikali je tada naglasio da na novi model još uvijek ne treba računati, jer Lamborgini trenutno nije dovoljno snažan i stabilan za ulaganje u četvrti automobil.

Izvor: B92