Jučerasnje samoubistvo dječaka rođenog 2007. godine uznemirio je sve Pljevljake, tuga i nevjerica uz podsjećanje na tragediju koja se desila prije dvadesetak dana na istom mjestu kada je M.G. (21) skokom sa mosta na Tari okončala svoj život.

Nakon što se vijest proširila gradom počele su da sa raznih profila uz poruku širi dalje da stižu upozorenja da jedan od mogućih razloga samoubistva dvoje mladih ljudi u vrlo kratkom vremenskom razdoblju, treba potražiti na društvenim mrežama. U tom, kako je nazvanom „Upozorenju roditeljima“ navedeno je niz koincidencija, koje su istinite, ali mogu biti slučajne, ali ono što je zaledilo krv u žilama je najava jednog od korisnika društvene mreže „Tik Tok“, je najava jučerašnjeg samoubistva. Naime na profilu stefan_salvatore_7, nakon samoubistva M.G. (21) iz Pljevalja, stajala je poruka „Uskoro isti most ista patika isto sve“. Još nekoliko detalja je nešto što ukazuje na monstruoznost ove poruke, kometar ostalih i fotografija tragično stradale M.G. pored pomenutog profila.

Dalje u dopisivanju, jedan od anonimnih korisnika „Tik Tok“ mreže poslao je poruku „fališ čuvaj se i čekaj nas“

Nakon ironičnog odgovora uslijedio je oštar odgovor anonimnog korisnika mreže „srami se živino“, a na kraju se u raspravu uključio i očigledno, vođa grupe koji je već ranije, zaista ne znamo na koji način, najavio naredno samoubistvo riječima “ a ti kao nećeš ima da se istopiš čim platiš ogromnu cijenu“

Da li se radi o nekoj vrsti kulta, jer je Stefan Salvatore izmišljeni lik serije „Vampirski dnevnici“, koja je bila jedna od omiljenih tinejdžerskih serija, a glavni likovi su srednjoškolci vampiri, jedni „dobri“ drugi „“zli“, koji se međusobno bore. Salvatore navodno spada u „dobre“ vampire.

Takođe nakon smrti M.G. neko je pored, očigledno profila sa lažnim imenom stefan_salvatore_7, držao njen nadimak pa tačka pa elf, a od juče stoji nadimak tragično stradalog dječaka nakon toga tačka pa elf. U germanskoj mitologiji Elf ima značenje duha. To su mali nestašni duhovi sa natprirodnim silama, dobra lijepa mlada bića koja žive na nebesima, a koja mogu sići na zemlju kao vilenjaci…..

U upozorenju koje se proširilo društvenim mrežama, navodi se još nekoliko koincidencija sa mitologojom, međutim takve bez nekih činjenica koje mogu da ukažu na zloupotrebu društvenih mreža u širenje kultova, koje pozivaju mlade na samoubistvo. Na kraju upozorenja navodi se

Molim vas provjerite društvene mreže vaših najmlađih. Internet sekte i izazovi su odnijeli mnogo dječijih života u svijetu. Svaki vlasnik profila sa oznakom „Safe place“ zajedno sa motivima srcadi u duginim bojama i oznakom „ELF“ je možda dio toga. Obratite pažnju i na ponašanje djece. Svaka sekta samoubistvo smatra najuzvišenijim činom. A djecu je najlakše zavesti.

Da li su dva tragična događaja posledica nečeg drugog ili neko pokušava da putem društvenih mreža, koristeći tragedije da poveća uticaj na mlade, utvrdiće sektor za visoko-tehnološki kriminal Ministarstva unutrašnjih polova Crne Gore, saznali smo iz Centra bezbjednosti Pljevlja. Kako nam je saopšteno nakon saznanja da se razna upozorenja šire društvenim mrežama i da izazivaju paniku oni su se obratili ovoj službi. Da li će istraga uroditi plodom vidjećemo, ali ovdje se očigledno radi o stvarima koje su van svih društvenih i etičkih normi, nakon koga mora da reaguje kompletan sistem jer se neko poigrava sa osjećanjima mladih, kojima su, na žalost, ovakve stvari dostupne na jedan klik.

Zakazao sistem

Ono što je zastrašujuće u ovoj situaciji je da u Crnoj Gori ne postoji ni jedna državna institucija koja bi zaštitila maloljetnike i mlade osobe od neželjenih internet sadržaja. Sve se svelo na projekte nekoliko NVO, koje su potrošile novac na flajere, par okruglih stolova, dva tri emitovanja nekih spotova i to je to. Honorari isplaćeni, urađen završni račun, a ishod nula.

Bez ozbiljnih i koordinisanih akcija, nadležnih državnih institucija, koji bi imali kontrolu nad internet sadržajem koji koriste mladi, jer bilo koji bolje obučen korisnik društvenih mreža može da se iživljava nad djecom. Dakle ovdje je jasno da je zakazala ne samo policija, koja je morala imati ove podatke već nakon samoubistva koje se desilo 27. jula, već kompletan sistem od školskog pedagoga, do Vlade koja nije razmišljala o formiranju posebnog tijela koje bi bilo zaduženo samo za zaštitu tinejdžera od neželjenih internet sadržaja i raznih manijaka koji vrebaju žrtve na društvenim mrežama.

 

Izvor: PvPortal