Na keju kraj Bistrice u centru Prizrena u poslijepodnevnim satima nastupila su bošnjačka kulturno-umjetnička društva iz Crne Gore, a domaćini im bili članovi KUD “Podgorski Biseri“ iz Grnčara.

Nastupom na otvorenom, članovi KUD “Plavsko Jezero“ i KUD “Džafer Nikočević“ iz Gusinja oduševili su mnogobrojne građane Prizrena iz svih zajednica koje u njemu žive, kao i turiste koji ovih dana u velikom broju posjećuju ovaj stari grad. Gosti iz Crne Gore su izveli splet  igara sa svojih prostora i oduševili svojom uigranošću, koreografijom, tradicionalnim nošnjama, pjesmama i razdraganim osmjesima, a nagrađeni su bili velikim aplauzima prisutnih.  Posebno su bile upečatljive stare i tradicionalne bošnjačke i albanske igre iz Plava i Gusinja, poput ,,Halaturko“ kao i igra sa puškom.  Ugođaj je upotpunio i nastup domaćeg kulturno-umjetničkog društva “Podgorski Biseri“ sa spletom igara svih zajednica ovog drevnog grada.

Sena Vatić, KUD “Plavsko jezero“ – Plav  Nismo po prvi put ovdje i vjerujte da se ovdje osjećamo kao domaćini upravo zbog dugogodišnje vrlo uspješne saradnje sa vašim, bošnjačkim kulturno-umjetničkim društvima odavde, posebno sa prof. Sadrijom Bajrom, sa kojim se družimo 13-14 godina na radost bošnjačke i albanske zajednice ovdje i to, kako rekoh, vrlo uspješno. Danas smo, u popodnevnim satima, nastupili u tradicionalnom prvomajskom uranku u mjestu Ljeskoaren, u Župi, kraj Prizrena te imali defile kroz centar Prizrena i svuda smo bili srdačno dočekani, tako da se uvijek rado vraćamo starom gradu Prizrenu. Što se tiče naših planova u ovoj godini uvjek imamo puno poziva sa raznih strana ali su uvijek finansije ogromni problem. Pokušavamo se nekako organizirati na tom planu jer se na Balkanu za kulturu izdvaja vrlo malo novca. Osim poziva za nastupe u BiH, Turskoj, Albaniji, Novom Pazaru, pripremamo i za naše manifestacije “Dan Behara“, “Dan Borovnice“ i “Plavsku likovnu koloniju“  i uvijek smo prisutni i jedan smo od zaštitnih znakova našega Plava. Vama poziv da nas posjetite, a mi ćemo, akobogda, biti isto tako srdačni domaćini kao i vi danas.

Prof. Sadrija Bajra, predsjednik NVO “Mladi talenti“ – Prizren Mmogu reći da su Plavljani i Gusinjani naša braća i prijatelji i da su vrlo rado viđeni ovdje,  kao i mi kod njih. Već dugi niz godina sarađujemo na polju kulture, umjetnosti i bošnjačke pjesme i igre ovih balkanskih prostora. Posebno ističem da će ovaj dan biti zapisan u historiji ovdašnjih Bošnjaka što se, po prvi put, u našem starom gradu održava nastup na otvorenom i to na radost svih nas koji živimo ovdje, i Albanaca, Turaka, RAE zajednice, a posebno naše, bošnjačke zajednice gdje se gaji i prijateljstvo i drugarstvo uz saradnju na ovim prostorima. Nažalost, izostaje finansijska pomoć nadležnih institucija, kako na lokalnom tako i na centralnom nivou, tj. Ministarstva kulture, omladine i sporta na Kosovu, koji ne vide šta za naše narode znače ovakva druženja mladih na Balkanu. Vidite kako Prizrenci igraju uz naše članove i “Šotu“ i “Halaturko“ i “Pajdušku“… Eto, imali smo i defile naših kulturno-umjetničkih društava ulicama grada, te dva koncerta koji će, vjerujem, svima ostati u lijepom sjećanju, do neke nove prilike i zajedničkog koncerta i druženja mladih Bošnjaka. Ovaj prvomajski vikend će, kako reče profesor Sadrija Bajra, ostati mnogim našim sugrađanima i njihovim gostima u lijepom sjećanju, a bošnjačka se tradicija, kultura i pjesme i igre sa balkanskih prostora, upravo zahvaljujući ovim entuzijastima otimaju zaboravu