Kroz deset projekata zapošljavanja na sjeveru biće uljučeno 65 OSI

Kroz deset projekata zapošljavanja osoba sa invaliditetom, koji će se realizovati u opštinama Berane, Plav, Gusinje, Andrijevica, Rožaje i Petnjica biće uključeno 65 osoba sa evidencije nezaposlenih iz Područne jedinice Berane, saopštila je na Konferenciji za medije, šefica Biroa rada Berane, Bojana Arsović. Riječ je o značajnim projekatima za koje je Zavod za zapošljavanje Crne Gore, putem grant šema, izdvojio 439.784 eura, a sve u cilju smanjenja broja nezaposlenih osoba sa invaliditetom.

“Lica sa invaliditetom sa evidencije će u prvom dijelu projekta biti uključena u program obuke za određena zanimanja. Nakon toga 44 lica će biti zaposlena kod pomenutih izvođača ili njihovih projektnih partnera, u trajanju od pet meseci, a nakon završetka projekta 23 lica će ostati da rade kod izvođača u najkraćem roku od 12 mjeseci. Zavod za zapošljavanje subvencionira zarade zaposlednih lica sa invaliditetom u bruto iznosu od 75 odsto za prvu godinu zaposlenja. U drugoj godini taj iznos je 60 odsto bruto zarade, dok je u svakoj narednoj godini 50 odsto. To se odnosi na lica kojima je Komisija za profesionalnu rehabilitaciju utvrdila laki procenat invaliditeta – do 50 odsto, a za lica kojima je utvrđen procenat invaliditeta veći od 50 odsto, za svaku godinu zaposlenja ZZZCG subvencionira zarade u iznosu od 75 odsto”, objasnila je Arsović.

Ona je, tom prilikom, podsjetila da 59 poslodavaca u Beranama koristi subvencije zarada, zapošljavajući 92 osobe.

“Ohrabrujuće je to što se taj broj iz mjeseca u mjesec povećava, ali opet, nedovoljno s obzirom na broj lica sa invaliditetom, koja se nalaze na evidenciji. Pozivam poslodavce da iskoriste mogućnosti koje im nudi Zavod za zapošljavanje, a odnose se na subvencije zarada lica sa invaliditetom, na besplatno opremanje i prilagođavanje radnog mjesta tom licu, kao i određivanje asistenta licu sa invaliditetom, kojem je to neophodno”, zaključila je Arsović.

Konferenciju za medije u Beranama su organizovali izvođači projekata grant šema namijenjenih osobama sa invaliditetom, u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje. Nosioci projekata iz Berana, Andrijevice, Petnjice, Plava, Gusinja i Rožaja, tom prilikom, su prisutne su detaljnije upoznali sa projektima i njihovim pojedinostima.

Izvor: CDM