NOBEL ZA MIR

Krivokapić nominovao Ciprasa i Zaeva

Predsjednik Socijaldemokratske Partije Crne Gore Ranko Krivokapić u dogovoru sa više svojih evroatlantskih projatelja, uputio je Norveškom Nobelovom Institutu formalnu nominaciju da se ovogodišnja Nobelova nagrada za mir dodijeli premijerima Makedonije i Grčke, Zoranu Zaevu i Aleksisu Ciprasu.

Foto: Beta

Zaeva i Ciprasa Krivokapić je nominovao zbog postizanja Prespanskog sporazuma koji je riješio 27 godina star spor između Makedonije i Grčke.

U nominaciji Krivokapića navodi se da je ovim istorijskim sporazumom zatvoreno pitanje koje je, ne samo blokiralo Evropsku i Euroatlantsku budućnost Makedonije dugih 27 godina već stvaralo jaz između dvije susjedne države.

“Na ovaj način dva premijera pokazala su političku spremnost da donose spoljno-političke odluke koje se tiču, ne samo budućnosti njihovih dobrosusjedskih odnosa već i Evrope u cjelini. Njihovi lični napori i spremnost na kompromis za dobrobit građana obje zemlje najbolji su primjer mudrog i dugoročnog političkog vizionarstva koje je neophodan preduslov svakog pravog liderstva”, navedeno je u nominaciji.

Nobelova nagrada za mir predstavlja priznanje za posebne zasluge iz oblasti spajanja naroda, razoružavanja ili smanjenja svjetskih ili regionalnih vojnih potencijala, političkog i drugog obrazovanja i održavanja mirovnih konferencija. Dodjeljuje se 10. decembra svake godine na dan smrti Alfreda Nobela, čije ime i nosi.

Izvor: RTCG