Policija je podnijela krivične prijave protiv 11 aktivista pokreta “Odupri se” zbog ometanja službenih lica ispred zgrade VDT-a.

„Protiv D.H. (32) je ovom Sudu podnijet zahjtev za pokretanje prekršajnog postupka, zbog počinjenog prekršaja iz čl. 33 Zakona o javnim okupljanjima i javnim priredbama (neprijavljivanje javnog okupljanja), dok je protiv još deset lica – S.R. (55), V.D. (27), D.S (41), M.K. (58), V.M. (66), N.Č. (53), Dž.P. (62), N.G. (30), D.Đ. (51) i V.Đ. (53) navedenom Sudu podnijet zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog počinjenog prekršaja iz čl.11 Zakona o javnom redu i miru (ometanje službenog lica u vršenju zakonskih ovlašćenja)“, naveli su iz policije.

Protestanti su tražili da ih VDT, prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, obavijesti da li su protiv predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića podnijete krivične prijave dok je bio na funkciji premijera, dok nije obavljao nijednu funkciju i dok je obavljao funkciju predsjednika države.

Nakon što su svoje zahtjeve predali VDT-u, okupljeni su izveli performans.

Policija je navela da skup nije bio prijavljen, iako je to obaveza organizatora, kao i da su više puta upozorili da se javno okupljanje prekine, te mirno raziđe.

„Uprkos izdatim upozorenjima od strane policijskih službenika, okupljeni građani se nisu razišli, nakon čega im je shodno zakonu u više navrata izdato naređenje da se raziđu, kojom prilikom su upozoreni na zakonske posljedice. Okupljeni građani su se oglušili i o izdato naređenje, čime su ometali službena lica u vršenju svojih ovlašćenja, nastavljajući okupljanje, da bi oko 15,00 časova počeli da se razilaze“, dodali su iz Uprave policije.

O ovom događaju obaviješten je državni tužilac u ODT u Podgorici, koji se izjasnio da u radnjama ovih lica nema elemenata bića krivičnog djela, te su službenici CB Podgorica shodno tome protiv navedenih lica podnijeli zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka.

izvor: Portal Analitika