Danas je u Plavu kako je i najavljeno u “Pet do dvanest”, krenula pobuna na sjeveru Crne Gore zbog mini hidrocentrala, koje su krenule da se izgradjuju po čitavom sjevernom regionu, od Plava, Adnrijevice, Murina, Berana, do Bijelog Polja i drugim opštinama na sjeveru, a što je razlog da se danas na protestu okupe  gradjani iz ovih opština koji se protive izgradnji.

 Iber Hoti predstavnik organizicionog odbora, za Portal sjever Crne Gore je kazao, da su danas poslali jasan odgovor, da neće dozvoliti izgradnju mini hidrocentrala i dozvoliti da ostanu bez vode. Jedan od osnovnih naših zahtjeva je da Vlada Crne Gore poništi sve koncesione ugovore dosada potpisane, a koji nijesu završeni, da Vlada Crne Gore preispita i ekonomski izračuna računicu za mogućnost zatvaranja i postojećih mini hidoelektrana, jer tamo gdje se naprave hidroelektrane nastaje pustoš i nema ničega.

Takodje, donijeli smo zaključak i predložili da Skupština Crne Gore donese moratorijum na izgradnju mini hidrocentrala, na vodoticima rijeka sjevera Crne Gore , sledećih 50 godina. Ovdje nećemo stati! Nastavićemo borbu za naša prava, jer bez vode mi nemamo života. Nastavljamo  sa protestima, od Andrijevice, Berana, Kolašina i u svim opštinama na sjeveru Crne Gore,  gdje su ugroženi vodotoci rijeka,kazao je za Portal sjevercg predstavnik organizicionog odbora protesta Iber Hoti.

Na protestu su govorili i predstavnici MZ iz opština Plava, Andrijevice, Berana, Bijelog Polja, predstavnici NVO sa sjevera Crne Gore i ekoloških organizacija iz Prijepolja, koji su došli da daju podršku gradjanima na sjeveru, kao i gradjani iz ovih opština.

Izvor i Foto:Portal sjevercg