Direktor Uprave za inspekcijske poslove, Alija Košuta poručio je da je u državnu upravu došao iz realnog sektora a tamo gdje je, kako je rekao, organizovao posao, državni budžet je dosta prihodovao. On je na konferenciji za medije Uprave rekao da su krediti, koji se daju državnim funkcionerima većeg ranga, opravdani zbog uslova u kojim oni rade.

Upitan zašto je aplicirao za stambeni kredit kada je već imao pet nekretnina, odnosno tri stana i dvije kuće, odgovorio je da je u državnu upravu došao 2017. godine iz realnog sektora a, tamo gdje je organizovao neki posao, rekao je da je dosta prihodovao državni budžet.

Na pitanje smatra li da je to u redu prema građanima od kojih, većina, nema ništa, odgovorio potvrdno.

“Procijenite da li je to bilo fer, ali ja mislim da jeste s obzirom na plate koje mi imamo kao državni funkcioneri”, rekao je Košuta.

On je ukazao da su na internet stranici Agencije dostupni svi podaci i da on nema ništa neprijavljeno.

“Na internet stranici Agencije su ti podaci koji su dostupni svim građanima i zašto nečije lične podatke, gdje je sve prijavljeno, onako objavljivati u medijima? Ja bih pitao jesam li ja jedini pa da me vi bukvalno svakih dva mjeseca pominjete i kad druga imena pominjete moju sliku dajete na ekranu?”, pitao je Košuta.

Glavna turistička inspektorka, Svetlana Šljivančanin rekla da je od avgusta do danas, po osnovu Zakona o ograničavanju duvanskih proizvoda izrečeno kazni ukupnog iznosa 12.690 eura.

Ona je podsjetila da je novi Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda stupio na snagu u avgustu.

“Mi smo i prethodnih godina, kao i ove, po osnovu starog zakona vršili nadzor i izrekli ukupno kazne iznosa 89.100 eura. Od avgusta do danas imamo kazne u iznosu od 12.690 eura novčanih kazni”, rekla je Šljivančanin.

Ona je naglasila da je, kada su ugostitelji u pitanju situacija mnogo bolja nego prethodnih godina.

“Situacija je posebno bolja nego u odnosu na 2011, kada se počelo sa nadzorom u ugostiteljskim objektima u dijelu ograničavanja duvanskih proizvoda. Mnogo je bolja svijest vlasnika ugostiteljskih objekata da svoje poslovanje usklade sa Zakonom i da se on sprovodi u cilju zaštite života i zdravlja ljudi”, navela je Šljivančanin.

Ona je dodala da je nadzor po pitanju tog Zakona sastavni dio redovnih aktivnosti Turističke inspekcije.

“U svakodnevnom radu kontrolišemo da li je ugostitelj uskladio poslovanje u skladu sa Zakonom”, zaključila je Šljivančanin.

 

izvor: Mina