Požari ne proizvode negativan efekat samo na šumu i biljke već ostavljaju dalekosežne i duboke posljedice po čitav ekosistem, počev od zemljišta, rijeka, do klime, upozorava u izjavi za Pobjedu Vuk Iković iz organizacije KOD.

Nevladina organizacija koju predstavlja godinama se bori za bolji i drugačiji odnos prema šumama i upozorava na devastirajuće efekte požara koji pustoše velika prostranstva u Crnoj Gori.

Prema Ikovićevim riječima, ključne posljedice požara su nestanak plodnog zemljišta.

“Povećava se golet pa svjetlost i toplota umjesto da budu upijeni zelenilom, odbijaju se nazad od golog kamena. Nestaje mreža korijenja u zemlji pa voda odlazi na veću dubinu. Zato izvori presušuju ljeti ili potpuno nestaju, a presušivanje okolnih bunara je redovna pojava. Pri tome ta voda nije više čista kao nekad jer korijenov sistem koji je prečišćavao i oplemenjivao vodu sada ne postoji, izgorio je ili se osušio nakon što je sagorjelo lišće koje ga je hranilo suncem”, kaže Iković.

On pojašnjava svojevrsnu lančanu reakciju i pustošenje koje se javlja nakon što vatra sagori biljni pokrivač.

Prva izražena posljedica je da se za mnogo kraće vrijeme pokrenu potoci i jake bujice, jer nema što da veže vodu za podlogu, a glavna riječna korita nemaju dovoljno mjesta da za kratko vrijeme prime veliku količinu vode.

“Tako dolazi do poplava i novih vanrednih situacija, velike štete u poljoprivredi, ribarstvu, saobraćaju jer su sve češći odroni nakon prvih kiša koje uslijede nakon požara. Ubrzo zatim dolaze vjetrovi koji više nijesu umjereni jer ne postoje nekadašnja šumska prostranstva koja ihusporavaju. Tako dolazi do novih šteta u našim domaćinstvima zbog udara vjetra. Učestali kvarovi na elektro-mreži, danas vam „pregori“ frižider, sjutra televizor i tako redom. Sljedeće godine kiša koju očekujete da zalije vašu baštu kasni, a onda i kada dođe, dođe sa gradom. Kasni jer nema velike zelene biomase koja doprinosi svojim disanjem da se ravnomjerno isporučuju kiše tokom ljeta “, kaže Iković.

Uz sve to, ističe on, jedan čitavi sistem biljaka i životinja koji su se oslanjali jedni na druge je nestao.

“Tako danas podstičemo klimatske promjene koje doprinose smanjenju šuma, a što je manje šuma to su klimatske promjene veće. Tako postajemo dio začaranog kruga”, pojašnjava sagovornik Pobjede.

Izvor: RTCG