Demokratska Crna Gora zvanično je juče obavijestila lidere opozionih partija i predstavnike pokreta „Odupri se“ da prekida svaki vid saradnje sa Krivokapićevom Socijaldemokratskom partijom.

 

U cirkularnoj poruci koju je uputio generalni sekretar Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović navodi se da Demokrate neće prisustvovati narednom sastanku lidera opozicije i pokreta „Odupri se“ ukoliko bude pozvan bilo ko iz SDP-a.

– Poštovani lideri opozicionih partija i predstavnici pokreta „Odupri se“, obavještavam Vas da činom rušenja vlasti u Kotoru prestaje saradnja Demokrata i Socijaldemokratske partije, te molim narednog domaćina okupljanja da na sastanak ne poziva predstavnike Demokrata, ukoliko na sastanak pozove predstavnike SDP-a, naveo je u poruci Bogdanović u koju je Pobjeda imala uvid.

Bogdanović je cirkularnu poruku uputio liderima Demokratskog fronta Andriji Mandiću, Nebojši Medojeviću i Milanu Kneževiću iz DF-a, Goranu Daniloviću iz Ujedinjene Crne Gore, Janku Vučiniću iz Radničke partije, Miodragu Lekiću iz Demosa, Vladimiru Joković iz SNP-a, kao i Džemalu Peroviću iz pokreta „Odupri se“. Iz pokreta „Odupri se“ u srijedu je saopšteno da je SDP sama sebe isključila iz ,,Sporazuma o budućnosti“.

Više izvora Pobjede iz vrha opozicije kazalo je da su poruku Demokratske Crne Gore doživjeli kao direktnu posljedicu smjene predsjednika opštine Kotor iz Demokrata Vladimira Jokića.

– Aleksa Bečić je još na sastanku u Nikšiću saopštio, ukoliko SDP sa DPS-om smijeni Vladimira Jokića, da za njih više ne postoji niti ih obavezuje „Sporazum za budućnost“ i da će u tom slučaju najvjerovatnije raspisati vanredne izbore u Kotoru, rekao je izvor Pobjede koji je prisustvovao sastanku. Bečić je na protestu u Kotoru koji je organizovan neposredno prije smjene djelimično potvrdio taj stav, saopštivši „da je rušenje Jokića i opozicione vlasti u Kotoru rušenje jedinstva opozicije i sporazuma o budućnosti“.

– Zato je sazrelo vrijeme da se radi na formiranju bloka koji ne obuhvata DPS, ali ni njihove satelite, pomagače i izdajnike opozicionih birača. DPS je u stanju grogiranog boksera, ali da bi im zadali završni udarac, moramo ići dalje samo sa iskrenim, poštenim i istinskim partnerima, odnosno stvarnim protivnicima DPS-a, kriminalaca i tajkuna, rekao je Bečić. Opozicija se potpisom na „Sporazum za budućnost“ obavezala na jedinstveno djelovanje, da neće imati bilo kakvu saradnju sa DPS-om, ali i da neće učestvovati ni na jednim izborima, lokalnim, državnim i predsjedničkim, koji budu zakazani prije ispunjenja osnovnog zadatka vlade građanskog jedinstva.

Demokrate su kao glavnog krivca za smjenu Jokića i kraj opozicionog jedinstva označili upravo Ranka Krivokapića, a kao krunski dokaz ponudili fotografiju, koja je nastala ispred hotela „Vardar“, na kojoj se vidi, kako tvrde Demokrate, da Jokićevu smjenu nazdravljaju zajedno funkcioneri DPS-a i SDP-a.

– Tena Božović, odbornica SDP-a i nevjenčana supruga Ranka Krivokapića – pokretač inicijative za smjenu Jokića, Bruna Lončarević, odbornica SDP-a, Srđan Dragomanović, funkcioner DPS-a, navele su Demokrate na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici.

Filipović: Jokić angažovao kriminalce, barem „Delije“ neće više orgijati na bedemima

U polemiku o smjeni Jokića uključio se i bivši funkcioner SDP-a i bivši potpredsjednik opštine Budva Ljubo Filipović, koji je saopštio da je podrška bivšem čelniku Kotora smiješna i opasna.

– Dajte ljudi, čovjek je zaposlio rodbinu, angažovao ljude iz kriminalnog miljea, zatvarao oči na divlju gradnju bliskih mu ljudi i prosipao populizam. Bar na kotorskim bedemima više neće orgijati Delije sa bakljama i Ivanom Žigon. Ostalo će sve vjerovatno biti isto, napisao je Filipović na Fejsbuku.