Kako „Dan” saznaje od sagovornika iz istrage, djevojke su ubačene u kriminalne grupe jer su manje sumnjive za obavljanje nezakonitih radnji.

Nekoliko djevojaka dobilo je status bezbjednosno interesantnih ili sumnjivih lica zbog povezanosti sa pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa. Sumnjive žene uglavnom su bliske kotorskim klanovima, pretežno „škaljarcima”, kao i njihovim bliskim saradnicima u Podgorici. Inspektori su otkrli da je nekoliko njih regrutovano u klanove.

Prema policijskim sumnjama, njima su povjereni poslovi čuvanja i prevoženja nelegalnog oružja, prevoženje narkotika, ali nerijetko su i za volanom automobila kada je potrebno da se preveze neka bezbjednosno interesantna osoba. Imena sumnjivih djevojaka čuvaju se u tajnosti zbog aktivnosti koje policajci namjeravaju da preduzmu u narednom periodu.

Ipak, kako saznaje Dan, u pitanju su uglavnom osobe sa kojima su pripadnici klanova bili ili su još u emotivnim vezama ili njihove rođake.

Inspektori prate kretanje pojedinih sumnjivih djevojaka, a oduzimaju i njihove telefone i druge privatne stvari u cilju provjera i eventualnog rasvjetljavanja ranije izvršenih krivičnih djela. U dosadašnjim istragama, pa i za teška krivična djela, našla su se imena nekoliko ženskih osoba koje su imale određene zadatke u planu njihovih izvršenja.

Posebna pažnja usmjerena je na djevojke koje su bliske „kavačkom” i „škaljarskom” klanu, s obzirom na to da njihov rat traje godinama unazad i u njemu je život izgubilo na desetine osoba. Utvrđeno je da je sukob Kotorana odnio više od 30 žrtava. Ubistva su se uglavnom dešavala u Crnoj Gori, mahom u Podgorici, Kotoru i Budvi. Ipak, nakon nekog vremena sukob se preselio i na države iz okruženja, najviše Srbiju, ali i u druge države. Najveći dio tih ubistava i dalje je nerasvijetljen.

izvor: Cdm