Pravo da stopira otplatu kredita zbog aktuelne krize izazvane pandmijom koronavirusa od aprila prošle godine pa zaključno sa krajem avgusta ove godine iskoristilo je 78.215 klijenata banaka, mikro-finansijskih institucija (MFI), lizing kompanija i Investiciono-razvojnog fonda (IRF), dok je vrijednost kredita za koje je odobren moratorijum dostigla cifru od 1,7 milijardi eura.

Najviše kredite stopirano je kod banaka i to 1,4 milijarde.

To je zvanično saopšteno Vijestima iz Centralne banke Crne Gore (CBCG) koja je od aprila prošle godine donijela devet paketa privremenih mjera u cilju ublažavanja efekata pandemije na banke i korisnike kredita.

Te mjere su se odnosile na građane, preduzetnike i firme, posebno u dijelu otežanog pristupa novcu banaka koji je bio, kažu u CBCG, neophodan za prevazilaženje negativnih efekata smanjene ekonomske aktivnosti, poboljšanja tekuće likvidnosti, restrukturiranje dospjelih obaveza.

Iz CBCG kažu da su mjere koje se donosili od izbijanja pandemije prilagođavane i mijenjane u zavisnosti od procjene finansijske stabilnosti i analiza kretanja na finansijskom tržištu uzrokovanih pandemijom.

”Ukupan broj korisnika kredita kod banaka, MFI, lizing društva, IRF-a i banaka u stečaju koji su koristili moratorijum je 74.215,od čega se na poslovne banke odnosi 60.461 klijent (82 odsto). Od ukupnog broja klijenata u moratorijumu, na pravna lica se odnosi 3.425 (pet odsto,dok je građana 70.790 (95 odsto). U trenutku apliciranja za moratorijum,ukupan iznos kredita za koji su ove institicije odobrile moratorijum korisnicima za period važenja Odluke o posebnim mjerama zaključno sa 31. avgustom ove godine je 1,7 milijardi eura, od čega se na banke odnosi 1,4 milijarde eura. Od ukupnog iznosa novca u moratorijumu na pravna lica se odnosi 824 miliona eura, a na građane 848 miliona eura”, kazali su u CBCG.

Prema podacima dobijenim od izvještajnih institucija u vezi sa namjenom kredita obuhvaćenih moratorijumom, gotovinski nenamjenski krediti su dominantni i čine 30 odsto svih kredita u moratorijumu.

Slijede krediti za likvidnost (14 odsto), kupovinu stanova (13 odsto),refinansiranje obaveza (12 odsto) i realizaciju investicionog programa (12 odsto).

Što se tiče pravnih lica, u moratorijumu prednjače krediti za likvidnost (27 odsto), zatim krediti za realizaciju investicionog programa (25 odsto) i krediti za refinansiranje obaveza (17 odsto), a kod građana dominantni su gotovinski nenamjenski krediti (54 odsto), zatim stambeni krediti (26 odsto) i krediti za refinansiranje (8 odsto).

“Najviše kredita u moratorijumu kod banaka je bilo u prvom moratorijumu koji se odnosio na sve korisnikekredita, bio je obavezujući za banke i imao je ograničeni rok trajanja od 90 dana. U aprilu prethodne godine više od 62 hiljade dužnika je iskoristilo pravo na moratorijum u ukupnom iznosu od 1,3 milijarde eura tekućeg duga, čime je obuhvaćeno 47 odsto svih kredita u sistemu. Najviše restrukturiranih kredita banke su odobrile u februaru 2021. godine u iznosu od 221milion eura, što predstavlja 7.6 odsto bruto kredita,a odnosili su se na 890 dužnika”, rekli su uvrhovnoj monetarnoj instituciji.

Izvor:RTCG