POMPEO NAJAVIO

Koristiće sve ekonomske i političke mjere protiv Madura

Sjedinjene Države će upotrijebiti sva moguća ekonomska i politička sredstva na raspolaganju kako bi predsjednik Venecuele Nikolas Maduro odgovarao za krizu u svojoj državi, te će jasno dati do znanja Kubi i Rusiji da će platiti cijenu, jer ga podržavaju, rekao je juče američki državni sekretar Majk Pompeo.

Pompeo je to poručio u graničnom kolumbijskom gradu Kukuti, posljednjoj tački trodnevne posjete Čileu, Paragvaju i Peruu, državama regije na koje je Vašington usredsređen zbog krize u Venezueli i sve veće prisutnosti Kine.

Maduro za ekonomske probleme svoje države krivi američke sankcije, a opozicionog čelnika Huana Gvaida, naziva američkom marionetom.

Više od tri miliona stanovnika Venecuele pobjeglo je iz države pogođene ogromnom inflacijom, nestašicama hrane i lijekova.

“SAD će nastaviti koristiti sva ekonomska i politička sredstva na raspolaganju kako bi pomogao narodu Venecuele. A takav isti razgovor ćemo imati i s Rusima”, kazao je Pompeo nakon posjete migrantima u skloništu u Kukuti, graničnim mostovima i skladištu s humanitarnom pomoći.

“Koristeći sankcije, ukidanje viza i druga sredstva, obvezujemo se da ćemo režim i one koji ga podržavaju učiniti odgovornima za njihovu korupciju i represiju demokratije”, dodao je.

Kritičari upozoravaju kako bi stroge sankcije mogle naštetiti samom narodu Venecuele.

Većina zapadnih zemalja priznala je Gvaida kao privremenog predsjednika, ali Rusija i Kina stoje uz Madura.

“Gledajte kako se politička i diplomatska omča steže oko Madurovog vrata”, rekao je Pompeo novinarima prije nego što je krenuo nazad prema SAD-u.

Vašington je već uveo niz sankcija protiv Madurove vlade u pokušaju da ga zbaci s vlasti, no on i dalje ima podršku državne vojske. Američko ministarstvo financija u petak je na crnu listu dodalo još četiri kompanije i devet brodova, od kojih neki navodno dovoze naftu Kubi.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Donalda Trampa, Džon Bolton, najavio je da će u srijedu održati govor kubanskim emigrantima u Majamiju o mjerama koje će Bijela kuća preduzeti prema Venecueli, Kubi i Nikaragvi, državama koje je prozvao “trojkom tiranije”.

Iako još nije donesena konačna odluka o mjerama koje bi Bolton trebao najaviti, Trampova vlada razmatra niz opcija, poput novih ciljanih sankcija i dodatnih poslovnih restrikcija nad komunističkom ostrvskom državom koje je ublažio prethodni predsjednik Barak Obama, otkrivaju dva izvora.

Izvor: Index.hr