Oni koji malo spavaju noću, ali vole da drijemnu do pola sata popodne imaju veću produktivnost, kreativnost, ali i zadovoljstvo životom. Oni koji spavaju duže popodne su nesrećniji od budnih.

Šta je zajedničko Vinstonu Čerčilu i Margaret Tačer? Oboje su imali čvrstu ruku, spavali četiri sata noću, ali i voljeli da drijemnu po podne. I nisu griješili, jer kako pokazuju razna istraživanja, ova navika poboljšava produktivnost, fokus, kreativnost, a kako sada saznajemo i zadovoljstvo životom. Do ovog zaključka došli su naučnici koji su na hiljadu ispitanika sproveli studiju za potrebe Međunarodnog festivala nauke u Edinburgu.

Ključ je u 30 minuta sna, jer oni koji su spavali duže bili su nesrećniji od onih koji uopšte nisu prilegli. Skoro dvije trećine ispitanika, tačnije 66 odsto onih koji su spavali manje od pola sata ocijenili su da se osjećaju srećno, u poređenju sa 56 odsto onih koji su duže drijemali i 60 procenata ljudi koji su bili budni sve vrijeme.

Istraživanje je pokazalo da 43 posto učesnika starosti između 18 i 30 godina dugo drijema u toku dana, u poređenju sa samo 30 procenata ispitanika koji su ušli u šestu deceniju.