Konjević: Vektri milioni, a građanima veći računi za struju

Poslanik Socijaldemokratske partije i član Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Raško Konjević je u odgovoru ministarki ekonomije Dragici Sekulić istakao da Vektra dobija milione, a građani sve veće račune za struju.

Građani Crne Gore su oduševljeni što će im cijena struje biti veća do osam odsto, jer Vi kažete da ste uradili sve da njihovo povećanje ne utiče negativno na životni standard, naveo je poslanik Socijaldemokratske partije i član Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Raško Konjević u odgovoru ministarki ekonomije Dragici Sekulić, ističući da Vektra dobija milione, a građani veće račune za struju.

“To bi u prevodu značilo – veće cijene struje, građani će živjeti bolje. Ipak mi se čini, uvažena ministarko Sekulić, da se kroz novi povećan iznos računa za struju “živjeti bolje” privatni biznisi pojedinaca bliskih DPS-u. Za vas je “dnevno političarenje” kada Vas pitamo zašto umjesto novog “zavlačenja ruke u džep građana” i povećanja cijena struje ne naplatite poreski dug od preko 500 miliona i zašto kompanije iz grupacije Vektra duguju preko 10 miliona za poreze”, istakao je Konjević.

On je naglasio da bi Sekulić trebalo da se zalaže da nema privilegovanih pojedinaca i firmi i da zakon važi jednako za sve.

“Jer zašto, poštovana gđo Sekulić, obični građani plaćaju uredno poreze, a Vektra duguje milione. Je li zato što je Vektra bliska pojedincima iz DPS-a? Ali Vi ne biste da to objašnjavate građanima putem medija. Vektri milioni, a građanima veći računi za struju”, kazao je poslanik SDP.

Građani, dodao je, plaćaju najskuplju cijenu struje u regionu, skuplju nego što plaćaju građani Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije.

“I vi je i pored toga opet povećavate. Prosječna zarada u posljednje dvije godine koliko vi “radite sve u interesu građana” ne raste. Crna Gora ima najmanju minimalnu zaradu u regionu svega 193 eura, a skoro 80 hiljada građana živi sa platom do 250 eura”, rekao je Konjević.

Slično su, naveo je, objašnjavali i rast PDV sa 19 na 21 odsto, povećanje akciza na gorivo i druge proizvode, zadržavanje kriznog poreza.

“Ali zato realna kupovna moć građana, prema zvaničnim podacima je u 2018. manja tri odsto. O rastu zarada u 2019. i 2020. u projekcijama Ministarstva finansija ni riječi. Naprotiv najava “zamrzavanja” zarada i naredne dvije godine. Ali građani neka ne brinu – vi ste sve uradili da povećanje cijena struje ne utiče negativno na njihov životni standard”, poručio je Konjević.

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor