NE PODRŽAVAJU TRAMPA

Kongres protiv vojne intervencije u Venecueli

Američki kongres neće podržati američku vojnu intervenciju, uprkos izjavama predsjednika Donalada Trampa o takvoj mogućnosti, izjavio je predsjedavajući Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma SAD Eliot Engel.

Iz Kongresa upozorili i na moguće negativne efekte od uvođenja sankcija Venecueli, (Foto: Vikipedija)

“Zabrinut sam zbog predsjednikovog zveckanja oružjem. Želim da budem jasan pred svima, vojna intervencija nije opcija”, rekao je Eliot Engel na početku saslušanja pred Odborom na temu političke situacije u Venecueli, prenosi Rojters.

Engel je upozorio na moguće negativne efekte na građane Venecuele zbog odluke SAD da uvedu sankcije državnoj naftnoj kompaniji PDVSA, kako bi ograničile pristup predsjedniku Nikolasu Maduru prihodima od nafte.

“Podržavam potrebu da se na ovaj način pritisne Maduro, ali Bijela kuća mora da uzme u obzir moguće posljedice tih sankcija na venecuelanski narod ako Maduro ne napusti funkciju u narednim nedjeljama”, rekao je predsjedavajući Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma SAD.

Predsjednik Donald Tramp je u nedjelju izjavio da ne isključuje mogućnost upotrebe američkih oružanih snaga u Venecueli.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je američkog državnog sekretara da je Rusija protiv svake upotrebe sile u Venecueli, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Izvor: RTS