EKONOMIJA

Kompjuterske kase nabaviti do januara

Elektronska fiskalizacija u prometu proizvoda i usluga počeće 1. januara naredne godine. Svi poreski obveznici su obavezni da do tada nabave elektronski naplatni uređaj, umjesto sadašnjih registar kasa, kazala je juče nakon sjednice Vlade Biljana Peranović, direktorica Direktorata za poreski i carinski sistem u Ministarstvu finansija, prenosi Pobjeda.

Vlada je juče usvojila prijedlog zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, koji se odnosi na sva plaćanja i koji će, kako je objasnila, povećati kontrolu transakcija, što će doprinijeti smanjivanju sive ekonomije i povećanju naplate svih prihoda.

Peranović je objasnila da su izuzeća od ovog zakona svedena na najmanju moguću mjeru za promet usluga u linijskom saobraćaju, poljoprivredne proizvođače i otkup poljoprivrednih proizvoda samo od gazdinstava, kod univerzalnih poštanskih usluga, bankarskih i usluga osiguranja i reosiguranja, po evropskim standardima, kao i kod igara na sreću i zabavnih igara. Objasnila je da su igre na sreću i zabavne igre na neki način fiskalizovane, jer su u obavezi da transakcije prijavljuju onlajn u Upravi za igre na sreću.

Studija izvodljivosti, koju je uradila Svjetska banka, evidentirala je da u Crnoj Gori trenutno ima 27 hiljada poreskih registar kasa.

“Od njih će polovinu biti moguće prilagoditi novom sistemu, odnosno nadograditi softvere. Ostali će morati da nabave adekvatni naplatni uređaj”, objasnila je Peranović.

Ona je kazala da će se naknadno odlučivati da li će i država, odnosno Vlada učestvovati u tome. Izvjesno je da će za poreske obveznike, koji do sada nijesu bili fiskalizovani, troškovi iznositi 200 eura plus sertifikovani potpis i paket interneta, koji košta pet eura mjesečno, a elektronski potpis deset eura godišnje.

Poreski obveznici su, kako je precizirala, dužni da obezbijede skup mjera koje će omogućiti elektronski prenos od naplatnog uređaja koji koristi poreski obveznik do informacionog sistema Poreske uprave.

“Prenos podataka se realizuje prije izdavanja računa kupcu, a nakon dobijanja potvrde o prenosu od PU račun se izdaje kupcu”, navela je Peranović, zaključujući da se očekuje povećanje naplate svih prihoda, a biće omogućena i lakša kontrola Poreske uprave.

Izvor: Pobjeda