Projekat “Upravljanje vodosnabdijevanjem u urbanim i ruralnim djelovima opština Kolašin i Rogatica“ finansira EU u okviru IPA prekograničnog programa Crne Gore i BiH. Ralizuje se od februara lani, pa sve do sredine naredne godine. Ukupna vrijednost projekta je 577.000 eura, od čega je EU obezbijedila 487.000 bespovratnih sredstava.

Gradnja na Bjelasici ne može ugroziti vodizvorište Mušovića rijeku, sa kojeg se snabdijeva vodom kolašinski vodovod, zaključak je studije, koju je radilo preduzeće Indel inžinjering iz Podgorice.

Studija, koja je juče prezentovana, rađena je u okviru projekta “Upravljanje vodosnabdijevanjem u urbanim i ruralnim djelovima opština Kolašin i Rogatica“.

Kako su kazali autori studije, vulkanske stijene unutar masiva Ključ ne dozvoljavaju kontaminaciju vodoizvorišta. Tako sve što se trenutno gradi na višim kotama Bjelasice, ne može da utiče na vodni sliv Mušovića rijeke.

“U užoj i neposrednoj zoni vodoizvorišta Mušovića rijeka, ne postoji izvor potencijalnog zagađenja. Kompletno slivno područje Mušovića rijeke, prirodno je izolovano i zaštićeno od mogućih zagađivača. Specifična geomorfolofija je uslovila da na padinama Ključa ne postoje ni značajnije saobraćajnice, ni stalna naselja, ni turistički i industrijski objekti. U tom slivu nema izvora potencijalnog zagađenja“, tvrdi Vladan Dubljević iz Indel inženjeringa.

Vodoizvorište se nalazi na na 1060 do 1070 metara nadmorske visine, a sva turistička gradilišta na Bjelasici su iznad 1450 metara. Geologija je, kazao je Dubljević, išla na ruku Kolašincima.

“Struktura masiva Ključ su vulkanske stijene koje ne propuštaju vodu i štite sliv vodoizvorišta Mušovića aijeka. Vulkanske stijene ne dozvoljavaju kontaminaciju izvorišta. Uradili smo i bilans podzemnih voda koji takođe potvrđuju da ne dolaze vode iz drugih slivova“, objasnio je on.

Srednja izdašnost izvorišta je 437 sekundnih litara, maksimalna 754 litra u sekundi tokom kišne jeseni, a minimalna kada su suše, 195 litara u sekundi. Dubljević tvrdi da voda sa izvorištu Mušovića Rijeka prolazi kroz sličnu geološku sredinu kao poznata francuska flaširana doda “Evian“.

Projekat “Upravljanje vodosnabdijevanjem u urbanim i ruralnim djelovima opština Kolašin i Rogatica“ finansira EU u okviru IPA prekograničnog programa Crne Gore i BiH. Ralizuje se od februara lani, pa sve do sredine naredne godine. Ukupna vrijednost projekta je 577.000 eura, od čega je EU obezbijedila 487.000 bespovratnih sredstava.

U toku projekta biće nabavljena kompletna oprema za vodosnabdijevanje. Adaptiraće se postojeće i izgraditi nove kaptaže na izvorištu Mušovića rijeka. Pripremiće se procedure za smanjenje neobračunate vode, kao i za identifikaciju ilegalnih priključaka. Organizovaće se stalna obuka zaposlenih u vodovodnim preduzećima kao i donošenje planskih dokumenata iz oblasti vodosnabdijevanja.

Kolašin se snabdijeva vodom iz vrela Mušovića Rijeka, koji se nalazi na oko tri i po kilometra istočno od grada. Stručna komisija, koju su prije par godina formirali u preduzeću Vodovod i kanalizacija konstatovala je, između ostalog, da su vodoizvorište i hlorinatorska stanica u vrlo lošem stanju, pa je potrebno hitno reagovati. Iz nalaza, koji je sačinila komsija, vidi se i “da su osnovna sredstva i oprema u vrlom lošem stanju, a zdravlje potrošača bi moglo biti ugroženo“. Utvrđeno je i da se 30 odsto vode gubi zbog oštećenja na glavnim vodovima starog i novog vodovoda i sekundarne mreže.

Izvor: Vijesti.me